Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης, την Κυριακή, 31ης Οκτωβρίου 2021, επί τη επετείω της Εθνικής Εορτής της Αυστρίας και τω εορτασμώ της 28ης Οκτωβρίου, ελληνικής Εθνικής Εορτής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας κ. Αρσένιο, συμπαραστατούμενο από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Νικολίτση και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο.

Ο Μητροπολίτης στο κυριακάτικο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα: Ο Απόστολος Παύλος περιγράφει την προσωπική του εμπειρία της υψώσεως έως τρίτου Ουρανού ως εμπειρία κάποιου άλλου και παρά τα άρρητα ρήματα που αξιώθηκε να ακούσει α’ναγνωρίζει τη δική του αδυναμία και την υποχρέωση να μην υπερηφανεύεται. Ο πνευματικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται οτι βιώνει με πνευματικό τρόπο και πιστεύει ότι αυτό συμβάλλει στην πνευματική του αύξηση και στην καλλιέργεια της σχέσεώς του με το Θεό,τόνισε ο Μητροπολίτης και συνέχισε με την αναφορά στην Ευαγγελική περικοπή της Παραβολής του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου. Στον άνθρωπο, ανέφερε, έχει χορηγηθεί το θείο δώρο της ελευθερίας ώστε ο ίδιος να αποφασίζει πόσο και πότε όσο ζει θα πλησιάσει τον Θεό. Με την Παραβολή γίνεται από όλους κατανοητό ότι η επιλογή αυτή θα έχει συνέπειες αιωνίως διότι εκείνος που απομακρύνεται από τον Θεό και τον πλησίον του κατά την έπίγειο ζωή δεν θα απολαύσει τα αγαθά της Βασιλείας και την Δόξα του Θεού και αυτό θα είναι πολύ οδυνηρό. Ο Μητροπολίτης διαβεβαίωσε το πλήρωμα ότι προσεύχεται η χάρη του Θεού να σκεπάζει όλους ωστε να χαίρωνται από αυτή τη ζωή την παρουσία του Θεού.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλη Δοξολογία μετά την οποία ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος τέλεσε επιμνημόσυνο δεηση για τους πεσόντες υπέρ της ανεξαρτησίας της Αυστρίας καθώς και για τους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδος, παρουσία των Πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αυστρία,, κυριών Κατερίνας Κόικα και Έλενας Ράφτη. Ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος ευχήθηκε αιωνία να είναι η μνήμη των πεσόντων ηρώων και αδιάκοπη η φροντίδα των συγχρόνων για την προάσπιση της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας και την διατήρηση της ελευθερίας, ιδιαίτερα της ελευθερίας της χριστιανικής πίστεως και λατρείας.

Η Πρέσβυς της Ελλάδος στον Πανηγυρικό λόγο της μίλησε για την ιστορική σημασία της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε όλους να μιμηθούν τον ηρωισμό των αγωνιστών στην αντιμετώπιση των ποικίλων κρίσεων και τόνισε ότι σήμερα είναι ανάγκη να συνενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και με ομοψυχία να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Αρσένιο, κλήρος και λαός μαζί με μαθητές και μαθήτριες της Εθνικής Σχολής Βιέννης κατευθύνθηκαν στο Κοιμητήριο St. Marx όπου τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ των ψυχών των πεσόντων και κατατέθηκαν στέφανοι εις μνήμην των. Εκφράζοντας τη συγκίνηση όλων των παρισταμένων ο Μητροπολίτης ευχήθηκε ο ελεήμων Θεός να δώσει στους τιμωμένους πεσόντας την αιωνία ανάπαυση και να ευλογήσει τα ειρηνικά έργα των ανθρώπων του σήμερα και του αύριο.