Εντός του έτους αναμένεται να τεθεί στην κυριότητα της Ρωσίας ο “Οίκος του Αγίου Αλεξάνδρου”

© wikipedia.org

Του Κώστα Ονισένκο

Εντός του 2021 ευελπιστεί η Ρωσία να πάρει στην κυριότητά της το κτίριο του “Οίκου του Αγίου Αλεξάνδρου”, μετόχι στα Ιεροσόλυμα, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από το Ναό του Πανάγιου Τάφου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Πρόκειται για ένα μνημείο με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο έχει κληθεί να λύσει το κράτος του Ισραήλ. Το κτίριο περιήλθε στην κατοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, με την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Ρωσία έχασε τον έλεγχο του σημαντικού ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου, τον οποίο ανέλαβε η λεγόμενη Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση.

Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, όταν η Ρωσική Κυβέρνηση έθεσε θέμα ιδιοκτησιακού ζητήματος του Μετοχίου και ξεκίνησε διπλωματικές και άλλες ενέργειες για την απόκτηση του ιδιοκτησιακής της κυριότητας.

Το θέμα θεωρείται μείζων για τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό ο χειρισμός του γίνεται υπό την επίβλεψη ανώτατων στελεχών του ρωσικού κράτους. Από την πλευρά της Ρωσίας δημιουργήθηκε η λεγόμενη Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, που εμφανίζεται ως διεκδικητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας “Maariv”, το κράτος του Ισραήλ μεταβίβασε την κυριότητα του Μετοχίου στο ρωσικό κράτος τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο -μόλις αυτό έγινε γνωστό- η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση στράφηκε στα δικαστήρια μπλοκάροντας την εφαρμογή της απόφασης.

Ωστόσο, η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου το να περάσει στην δική της κυριότητα – και κατ επέκταση, στην κυριότητα του Ρωσικού κράτους- το Μετόχι στην Ιερουσαλήμ.

“Βρέθηκαν πολλοί διεκδικητές, για αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ετοιμάζει απαντήσεις σε κάθε μια από τις ενστάσεις. Πρέπει όλα να είναι καθαρά. Δεν πιέζουμε αυτά τα πράγματα. Όλα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο, ώστε από τη στιγμή που θα περιέλθει στον έλεγχο μας (σ.σ. το Μετόχι) να μην υπάρχουν άλλες ενστάσεις – είναι πολύ σημαντικό” είπε στο RIA ο επικεφαλής της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης Σεργκέι Στεπάσιν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

© wikipedia.org
© wikipedia.org