Ενόχλησε τη Μόσχα το “σκασίλα μου” του Βαρθολομαίου

της Έφης Ευθυμίου

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ΗΠΑ, στην οποία ο κ. Βαρθολομαίος δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι “αδιαφορεί” για το ότι δεν τον μνημονεύει το Πατριαρχείο Μόσχας, ωστόσο η Ρωσική Εκκλησία φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να το αφήσει να παρέλθει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με Έλληνες ομογενείς, αναφέρθηκε στη στάση που κρατά το Πατριαρχείο Μόσχας, μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Έκανε λόγο για αγνώμονα συμπεριφορά της Μόσχας προς τη Μητέρα Εκκλησία. “Είμαστε η μητέρα εκκλησία γιατί εμείς τους δώσαμε τον Χριστιανισμό. Εμείς τους δώσαμε τα φώτα. Εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο δια του οποίου θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους. Και αυτοί όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα εκκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτου”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι “θύμωσαν (σ.σ. το Πατριαρχείο Μόσχας) και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έβγαλαν το όνομα μου από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου (που δεν με μνημονεύουν)”.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Εκκλησία και κόσμος” του τηλεοπτικού δικτύου “Ρωσία 24”, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ναι μεν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, “η Κωνσταντινούπολη”, όπως συγκεκριμένα τόνισε, ήταν αυτό από το οποίο η Ρωσία έλαβε την ορθόδοξη πίστη, αλλά όχι από τον “Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως”, από τον οποίο “δεν λάβαμε ούτε την ορθόδοξη πίστη, ούτε κάτι άλλο καλό, αλλά το σχίσμα το οποίο δημιούργησε στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας μας”.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η αδιαφορία του (το σκασίλα του Οικουμενικού Πατριάρχη) για τη Ρωσική Εκκλησία, θα έπρεπε να καταστεί φανερή και νωρίτερα, “αλλά παλαιότερα το έκρυβε, ενώ τώρα ούτε καν το κρύβει”.

Περνώντας δε στην αντεπίθεση, ανέφερε πώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης “αυτοαποκαλείται μεγάλος αδελφός. Ας είναι για εκείνες τις εκκλησίες που αποδέχθηκαν την ουκρανική αυτοκεφαλία. Εμείς δεν χρειαζόμαστε έναν μεγάλο αδελφό ο οποίος δηλώνει “σκασίλα” του για εμάς, τους ιερούς κανόνες και την ορθόδοξη ενότητα”.