Ένας χρόνος πλήρης γεγονότων, ένα 2023 γεμάτο προσδοκίες – Χρόνια Πολλά!

Η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν γεμάτη από ενδιαφέρουσες, σημαντικές εκκλησιαστικές -και μη- ειδήσεις.

Η συμφωνία για τη μονιμοποίηση χιλιάδων κληρικών -με τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου- είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε, για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών δίνει τέρμα στην ανασφάλεια χιλιάδων ιερέων και των Μητροπολιτών τους.

Επίσης, το 2022 εξελέγησαν νέοι Μητροπολίτες, σε Αιτωλοακαρνανία, Δράμα, Γορτυνία και Ηλεία, οι οποίοι μετά την εκλογή τους από την Ιεραρχία, επέστρεψαν στις Μητροπόλεις τους με όραμα και προσδοκίες.

Το 2022 σημαδεύτηκε και από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου, και την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, κ. Γεώργιο, μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Πάφου.

Τα σενάρια και το παρασκήνιο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια όσοι συμμετείχαν ή παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία.

Το 2022 η Ευρώπη και ο κόσμος, αλλά και η Ορθοδοξία, συγκλονίστηκαν από τον βίαιο πόλεμο που προκλήθηκε στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος ανάμεσα σε δύο χριστιανικά ορθόδοξα κράτη, δεν ήταν δυνατό να αφήσει αλώβητη και την Εκκλησία. Η Εκκλησία της Ρωσίας και ιδιαιτέρως ο Πατριάρχης Μόσχας, έλαβαν από την αρχή θέση ευθυγραμμισμένη με αυτή της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.

Η Ουκρανική Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση της.

Ανακοίνωσε ότι πλέον “ανεξαρτητοποιείται” από τη Μόσχα, κληρικοί της σταματούν τη μνημόνευση του κ. Κύριλλου.

Το Orthodox Times παρακολούθησε στενά και κάλυψε όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν εκκλησιαστικά το 2022.

Με ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση και αντικειμενική ματιά, καθίσταται αυτή τη στιγμή το πρώτο διεθνώς εκκλησιαστικό ενημερωτικό πόρταλ στον χώρο της Ορθοδοξίας.

Η διοίκηση και το προσωπικό του Orthodox Times δεσμεύονται στο αναγνωριστικό του κοινό ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, να παρουσιάζουν τις ειδήσεις για την Ορθοδοξία -και για οτιδήποτε έχει επίπτωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία- με εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και “καθαρή” ματιά.

Καλή χρονιά σε όλους, ευλογημένο και φωτεινό το 2023.

Έφη Ευθυμίου

Orthodox Times