Έναρξη ψηφιοποίησης Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιώντας το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ για την ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση, των ιερών κειμηλίων των 157 Ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 την έναρξη της Πράξης «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με MIS 5094994, τιμής ένεκεν στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη. Ο προϊστάμενος του Nαού και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, υποδέχθηκε ένθερμα τους εξειδικευμένους τεχνικούς και τους συνεργάτες του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και τους υπέδειξε τα προς ψηφιοποίηση, αρχεία και κειμήλια του Ναού.

Το εν λόγω έργο αφορά την ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση/τεκμηρίωση κειμένων, βιβλίων και εντύπων 450.000 σελίδων, τη φωτογράφιση 20.000 ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων και την τρισδιάστατη απεικόνιση 1000 κειμηλίων. Σκοπός της Πράξης είναι να διασώσουμε, να τεκμηριώσουμε και να αναδείξουμε τα ιερά κειμήλια, με την ψηφιοποίηση τους και την προβολή της αξίας τους, μέσα από την εναπόθεσή τους σε ψηφιακό μουσείο, ώστε να αναδειχθεί η εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και η ανθρωπογεωγραφία των 15 δήμων του Νομού Αττικής. Στο έργο συμμετέχουν οι 21 Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ι.Α.Α., οι οποίοι μαζί με την ομάδα συντονιστών και τους προϊσταμένους των ναών αναλαμβάνουν την επί τόπου έρευνα, καταγραφή και αξιολόγηση του υλικού προς ψηφιοποίηση, η ομάδα των επιμελητών, που κάνει τον έλεγχο των κειμένων των ψηφιοποιημένων κειμηλίων και η ομάδα των εμπειρογνωμόνων-καθηγητών, σε μια διατμηματική συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ. και ΠΑ.Δ.Α., με σκοπό την ιστορική τεκμηρίωση και διάσωση δια της συντήρησης των αντικειμένων και των εγγράφων που θα ψηφιοποιηθούν και θα ενταχθούν στο ψηφιακό αποθετήριο. Η διαδικασία διέπεται από το ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), τον ν. 4624/2019 και το ν. 3471/2006 καθώς και τις πράξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για όλες τις πληροφορίες στις οποίες δίνεται πρόσβαση στα πλαίσια της εν λόγω συνεργασίας.

Για το προσεχές διάστημα έχει προγραμματιστεί η πιλοτική ψηφιοποίηση σε 10 Ενοριακούς Ναούς της Ι.Α.Α. και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ανά αρχιερατική περιφέρεια και δήμο.