Έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 στη Χίο

“Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της Μιάς, Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, του Μόνου Αληθινού Θεού” κήρυξε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για την επέτειο των 200 ετών από της Εθνεγερσίας του 1821 “για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν”.

Η έναρξη έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ημέρα της Επετείου των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και της μνήμης του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Δημητρίου του Χιοπολίτου (1802), δεδομένου του εορτασμού των Νεομαρτύρων της Χίου καθ’ όλον το επετειακό έτος, οι οποίοι άνθισαν ως ρόδα εν τω μέσω χειμώνος (Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης) και αποτελούν τους αντιστασιακούς της Τουρκοκρατίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χίου πλαισιούμενος απ΄ τους Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Χανδρή και π. Ιωάννη Μουσά και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονον π. Απόστολον Λάρδα.

Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Κυδώνης.

Μεταξύ των εκκλησιαζομένων ήσαν ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Σαρδέλλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βεργίνας, ο Προϊστάμενος της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, αρκετοί εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών (λόγω του εορτασμού της ημέρας των Τριών Ιεραρχών), η Ιστορικός κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, η δασκάλα του Μητροπολίτη Χίου στο Δημοτικό Σχολείο κ. Κλειώ Ξυδιά – Κωστάλα και άλλοι πιστοί.

Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης Χίου κυρίως στα παιδιά αναφέρθηκε στον συνδυασμό της Χριστιανικής και Ελληνικής Παιδείας από τους Τρεις Ιεράρχες, ο οποίος αποτέλεσε την διδασκαλία της Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία, ώστε να διατηρηθεί η πολιτισμική συνείδηση (πίστη, ιστορία, γλώσσα) και να αποκτήσει το Έθνος την Ελευθερία του.

Προ της απολύσεως εψάλη από όλους ο Εθνικός Ύμνος, όπως αρμόζει σε μία ακριτική Ιερά Μητρόπολη.