Εμμονές κατά της Εκκλησίας

© Christos Bonis / Church of Greece

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει χτυπήσει τη χώρα «κακό». Παλιότερα ήταν ο SARS. Μετά ακολούθησε η νόσος των πουλερικών και των χοίρων. Τέτοιο όμως «πέσιμο» στην Εκκλησία δεν έχει ξαναγίνει. Εμμονικές καταστάσεις από πολιτικούς που δήθεν αγαπούν και κατανοούν την Εκκλησία..

Πιέζουν γιατροί, πιέζουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι κυβερνητικοί, πιέζουν πολιτικοί -κυρίως αριστεροί μα και δεξιοί- να βγουν οι ιερείς και σύμπασα η ιεραρχία της Εκκλησίας και να δηλώσει ευθαρσώς: «μακριά από τη Θεία Κοινωνία».

Τυχαία το κάνουν ή έχουν σκοπιμότητα; Σα να συστήνουν στη Βουλή να παγώσει … λίγο την ισχύ του Συντάγματος για λόγους ασφαλείας και δημόσιας υγείας. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Και φυσικά δε μιλάμε για μία τυχαία περίοδο. Μιλάμε για την περίοδο της Σαρακοστής. Όμως ποιοι κάνουν συστάσεις; Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από Εκκλησία και αμφιβάλλω αν έχουν περάσει από ναό την τελευταία δεκαετία.

Εκτός αν ήταν για κανένα κοινωνικό γεγονός ή πολιτικάντικα παρευρέθηκαν σε καμία βάπτιση ή γάμο.

Το αυτονόητο

Ο λαός δεν είναι χαμηλής νοημοσύνης όπως πιστεύουν τα μεγάλα μυαλά που κυβερνούν τον τόπο. Η Ιερά Σύνοδος είπε τα αυτονόητα. Και τα είπαν πολύ νωρίτερα πριν καν γίνουν διψήφια σε αριθμό τα κρούσματα. Δύο εβδομάδες πριν. Αν είσαι άρρωστος ή έχεις υποψία ασθένειας δεν είναι απαραίτητο να έρθεις στην Εκκλησία.

Άκου τη Θ. Λειτουργία από το ραδιόφωνο ή δες την από την τηλεόραση. Δεν χρειάζονται οι συναθροίσεις από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι αμαρτία να μην νηστέψεις αν είναι να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Όμως το να μην κοινωνήσεις για λόγους προληπτικούς; Και να το εισηγηθεί η ιεραρχία; Να «παγώσει» το μυστήριο των μυστηρίων;

Είναι σα να λέμε κλειστείτε στα σπίτια σας και περιμένετε να περάσει η μπόρα. Ούτε πανικός χρειάζεται ούτε υπερβολές. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Όπως είναι ανεύθυνος ο πολίτης που έχει υποψία ότι νοσεί και θα μπει στα δημόσια μέσα μεταφοράς, έτσι έχει και ευθύνη ο πιστός που θα πάει στην Εκκλησία και δε θα σεβαστεί τον διπλανό του.

Από εκεί και πέρα το να συστήνει η ιεραρχία και να εγκαλούν τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες που δε συστήνουν αποχή από τη Θ. Κοινωνία είναι σα να τους λέμε να παραδεχτούν ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε αυτή τη γη. Καλά τα είπε η Ι. Σύνοδος:

«Σεβαστείτε την πίστη μας». Ποιος όμως από δαύτους έδειξε σεβασμό σε οτιδήποτε για να δείξουν σεβασμό στην πίστη των ανθρώπων; Περιμένω δε τις πρώτες διαγραφές βουλευτών από κόμματα γιατί «κοινώνησαν» ή συνέστησαν στο λαό να μη σταματήσει να μετέχει του ιερού μυστηρίου της Θ. Μετάληψης.

Το πλασάρουν ως πρωτοπορία!

Βγήκε η διοίκηση της νέας «σοβαρής» ΕΡΤ και το παρουσίασε ως κάτι πρωτοποριακό. Λες και κάνει και… τη χάρη στους τηλεθεατές και προβάλλει όλες τις Θ. Λειτουργίες την περίοδο της Σαρακοστής. Σα να βγαίνει ο ΑΝΤ1 και να «πλασάρει» ως πρωτοπορία να δείξει σε επανάληψη το «Κωνσταντίνου και
Ελένης».

Φαντάσου πόσο ιδέα είχαν από κρατική τηλεόραση και πόσο έβλεπαν παλαιότερα όταν δε γνωρίζουν ότι τόσες δεκαετίες η κρατική τηλεόραση μετέδιδε πάντοτε τις Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας.