Έμμεση απάντηση του Ζελένσκι στο «ιστορικό άρθρο» του Πούτιν

Του Κώστα Ονισένκο

Η Ουκρανική προεδρία δημοσίευσε χθες ευχετήριο μήνυμα του Προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή τον εορτασμό των 1033ων ετών της βάπτισης των Ρως Ουκρανίας, που γιορτάστηκε χθες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι αναφέρει ότι η Ρως του Κιέβου, απ’ όπου πριν 1033 χρόνια ξεκίνησε η διάδοση του χριστιανισμού στην Ανατολική Ευρώπη, είναι η προκάτοχος της σημερινής Ουκρανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου είναι μια έμμεση απάντηση σε άρθρο που πρόσφατα έγραψε ο Βλαντιμίν Πούτιν, με το οποίο -μεταξύ άλλων- υποστήριζε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ίδιος λαός».

«Η Ρως του Κιέβου είναι η μητέρα της ιστορίας μας. 24 περιφέρειες της Ουκρανίας και η Χερσόνησος της Κριμαίας – είναι τα παιδιά της. Και είναι δικαιωματικά οι κληρονόμοι της. Ορισμένα δευτεροξάδελφα και μακρινοί συγγενείς δεν πρέπει να επιβουλεύονται την κληρονομιά της. Και να προσπαθούν να αποδείξουν την συμμετοχή τους στην ιστορία χιλίων ετών και χιλιάδων γεγονότων, ευρισκόμενοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους τόπους όπου αυτά συνέβησαν», είπε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα της Βάπτισης της Ρως του Κιέβου – Ουκρανίας. Είναι η επίσημη και κυρίως η ιστορικά δίκαιη ονομασία της εορτής, η οποία υπογραμμίζει το αδιαίρετο των δύο κρατών.

Ανάμεσα στη Ρως του Κιέβου και την Ουκρανία στο κείμενο της σχετικής απόφασης του Προέδρου της Ουκρανίας μεταξύ τους υπάρχει παύλα (-) και αυτό δεν είναι απλώς ένα διαχωριστικό σύμβολο, είναι σύμβολο που σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι η διάδοχος ενός από τα ισχυρότερα κράτη της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Στην πρωτεύουσά της, που είναι η πρωτεύουσα της σύγχρονης Ουκρανίας, ξεκίνησε η ιστορία του χριστιανισμού στην ανατολική Ευρώπη, όταν 1033 χρόνια πριν ο μεγάλος Πρίγκιπας του Κιέβου Βολαδίμηρος βάφτισε την Ρως του Κιέβου. Την Ρως του Κιέβου – Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα ΜΜΕ και επίσημα πρόσωπα της Ρωσίας, ονομάζουν «Αρχαία Ρως» το κράτος «Ρως του Κιέβου», προσπαθώντας δηλαδή να αποδεσμεύσουν αυτό το κράτος με την σημερινή πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Αυτές οι δηλώσεις Ζελένσκι προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και πολεμικών δηλώσεων στα ρωσικά ΜΜΕ.