Γιατί το Νο2 της Ρωσικής Εκκλησίας απειλεί το Φανάρι

Του Κώστα Ονισένκο

Κλιμάκωση αντιδράσεων της Ρωσικής Εκκλησίας ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προμηνύει με συνέντευξή του ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Μιλώντας στο RIA news ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υποστηρίζει ότι η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αναμένεται να προκαλέσει “νέο κύμα καταλήψεων ναών. Τους τελευταίους μήνες το επίπεδο της βίας ανεβαίνει” υποστηρίζει ο Ρώσος ιεράρχης αναφερόμενος στα της Ουκρανίας.

“Ουκρανοί αρχιπάστορες και ιεράρχες, πολλοί αναλυτές και ειδικοί προβάλλουν επιφυλάξεις σχετικά με την επίσκεψη του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι οι αψιμαχίες μόνο θα μεγαλώσουν. Οι ακραίες δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει να δείξουν στο Φανάρι ‘ενωμένη ορθοδοξία’ στην Ουκρανία – και αυτό μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα κατάληψης ναών”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ωστόσο, αναφερόμενος σε “αναλυτές” και “ιεράρχες” ο Ιλαρίωνας κάνει λόγο για άτομα που στηρίζουν άκριτα τα επιχειρήματα της Ρωσικής Εκκλησίας, στην κόντρα της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς, οι μετριοπαθείς φωνές -αναλυτές στην Ουκρανία, δεν συνδέουν με κανέναν τρόπο την αναμενόμενη επίσκεψη Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη μητέρα των ρωσικών πόλεων – το Κίεβο- με κάποια επικείμενη κλιμάκωση στο Εκκλησιαστικό. Πρόκειται δηλαδή για αναλυτές – εργαλεία της ρωσικής Εκκλησίας, αυτούς που αναφέρονται κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ακόμα, είναι γνωστή η στάση της Ουκρανικής Εκκλησίας στο θέμα των ενοριών που περνάνε από το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία: Πρόκειται για δικαστικές διαδικασίες που διαρκούν πολλούς μήνες με θέμα κυρίως τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και όχι την ουσία, δηλαδή την ειλημμένη απόφαση των ενοριών να περάσουν στην Κανονική Ουκρανική Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας διεκδικεί τα δικαιώματά της στα νόμιμα δικαστήρια της Ουκρανίας και όχι στους δρόμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, φορέα του οποίου είναι επικεφαλής ο Ιλαρίωνας, την ίδια ημέρα με την συνέντευξη δημοσιεύτηκε και άρθρο σχετικά με τις “σταυροφορίες” που πραγματοποίησε το Πατριαρχείο Μόσχας σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας με αφορμή της Κυριακή της Ορθοδοξίας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο κείμενο, εκτός από τις περιοχές που έγιναν οι “σταυροφορίες” αναφέρεται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές, που θα μπορούσε να είναι μια “επίδειξη δυνάμεων” που μπορεί να κινητοποιήσει “στο δρόμο” η Ρωσική Εκκλησία.

Ως εκ τούτου, η πρόσφατη συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, που αναφέρεται σε δήθεν κίνδυνο λόγω επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, μόνο ως “προειδοποίηση” για δημιουργία προβλημάτων εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας μπορεί να εκληφθεί και όχι ως καταγραφή πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην Ουκρανία.