Ελπιδοφόρος προς Επίσκοπο Φιλομηλίου: Να μιλάτε όταν πρέπει και να ενεργείτε με ακεραιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σικάγο του Ιλινόις στις 14 Οκτωβρίου 2023 την ενθρόνιση του Επισκόπου Φιλομηλίου κ. Θεοφάνη, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο Επίσκοπος από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις ανάγκες των Αλβανοφώνων Κοινοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σημείωσε ότι «η Ενορία του Αγίου Νικολάου της Αλβανικής Επισκοπής έχει μια αξιόλογη ιστορία, αγιασμένη από το θαύμα της Δακρύζουσας Εικόνας της Παναγίας, την οποία αντικρίζουμε με δέος και ευγνωμοσύνη.

Ο μακαριστός και αείμνηστος Πατριάρχης κ. Δημήτριος προσκύνησε εδώ κατά την πρώτη Αποστολική Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δυτικό Ημισφαίριο το 1990, όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την πρώτη Πατριαρχική του Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1997.

Αυτές οι ευλογίες έχουν τεράστια σημασία για την Αλβανική Επισκοπή του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική και ξεχωρίζουν ως ορόσημα στην πνευματική της ανάπτυξη, στο Έθνος μας και στην ιστορία της».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στον Επίσκοπο λέγοντας «Επίσκοπε Θεοφάνη, έχεις χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Παναγιώτατο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία σε εξέλεξε και σε εξουσιοδότησε να διακονήσεις τους Αλβανούς Ορθοδόξους της Αμερικής.

Μολονότι είστε μικρό ποίμνιο αποτελείται ένα μικροσκοπικό διαμάντι που αξίζει περισσότερο από μια ράβδο χρυσού. Ποτέ μην επιτρέψετε στον εαυτό σας, λόγω της δικαιοδοσίας σας, να αποφύγετε να μιλήσετε όταν πρέπει και να ενεργήσετε με ακεραιότητα».

«Έχετε κληθεί από τον Θεό να ποιμαίνετε το ποίμνιο αυτό,» πρόσθεσε.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ενθρόνισης: