Ελπιδοφόρος: Οι ελλείψεις δεν πρέπει να μας κρατήσουν μακριά από το έργο της Εκκλησίας

Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εκφώνησε ομιλία στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και το Συνέδριο Φιλόπτωχου στην Τάλσα της Οκλαχόμα.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία που του δόθηκε να παρευρεθεί στην Τάλσα και μίλησε για την απουσία του Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Ησαΐα, τονίζοντας την επί δεκαετίες αφοσίωσή του στην Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την πρόοδο και τη ζωτικότητα της Μητρόπολης του Ντένβερ υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ησαΐα και αναγνώρισε τη συμβολή του Επισκόπου Κωνσταντίνου.

Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν την πορεία της ενότητας και της αγάπης, τονίζοντας το ρόλο της Εκκλησίας ως ενιαίου σώματος εν Χριστώ.

Αντλώντας έμπνευση από τη ιστορία του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ψαριών, προήγαγε το πνεύμα γενναιοδωρίας και συμπόνιας μεταξύ των πιστών, αναγνωρίζοντας τόσο την υλική όσο και την πνευματική αφθονία ως θαύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη μελλοντική επιτυχία της Μητρόπολης και εξέφρασε τις ευχές του για συνεχή ανάπτυξη και ευημερία.

Αναλυτικότερα, αρχικά στην ομιλία του ανέφερε: «Είμαι πράγματι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στην Τάλσα, για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ. Όπως όλοι σας παρατηρήσατε, δεν απευθύνθηκα συγκεκριμένα στον αγαπημένο σας Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στο Κεντάλια του Τέξας, έχοντας μόλις γιορτάσει τα ενενηκοστά τρίτα γενέθλιά του τον περασμένο μήνα. Επιτρέψτε μου λίγα λεπτά να πω κάτι για τον Μητροπολίτη σας, και τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό, εν τη απουσία του. Ο Σεβασμιώτατος σάς έχει υπηρετήσει τόσο ως τελευταίος Επίσκοπος όσο και ως πρώτος Ιεράρχης σας στη Μητρόπολη», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε: «Τώρα, στα τελευταία χρόνια της διακονίας του, έχει επιστρέψει στη μοναστική ζωή και το περιβάλλον που αγαπούσε τόσο πολύ ως νέος, αλλά το οποίο θυσίασε για μια ζωή υπηρεσίας στις ανάγκες της Εκκλησίας. Ας κρατήσουμε όλοι τον Σεβασμιώτατο στην καρδιά και το μυαλό μας με συνεχή ευγνωμοσύνη, βαθύ σεβασμό και θερμή στοργή».

Συνέχισε λέγοντας: «Όντας εδώ στην Μητρόπολη του Ντένβερ, και χωρίς τη φυσική παρουσία του Μητροπολίτη Ησαΐα, αισθάνομαι πολύ έντονα την πνευματική του παρουσία ανάμεσά μας. Στεκόμαστε όλοι πάνω στα πολλά οικοδομήματα που έχει χτίσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και γνωρίζω ότι όλοι έχουμε μια διαρκή εκτίμηση για το δώρο της διακονίας του. Η πρόοδος στη Μητρόπολη υπό την καθοδήγησή του υπήρξε εξαιρετική. Και βλέπω ότι δυναμώνει και μεταξύ σας, τους αξιότιμους συμμετέχοντες σε αυτή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση.»

Επίσης, τόνισε: «Μαζί με τον Μητροπολίτη Ησαΐα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη διακονία του Επισκόπου Κωνσταντίνου. Και πιστεύω ότι εκφράζω την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση όλων για όλα όσα προσφέρει στην πνευματική ευημερία αυτής της ευλογημένης Μητρόπολης.»

«Θέλω να σας ενθαρρύνω να παραμείνετε στην πορεία που έχετε διανύσει. Καθώς κοιτάζω γύρω μου σε αυτήν την αίθουσα, βλέπω την πληρότητα της Εκκλησίας –  στα φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα του καθενός από εσάς», υπενθύμισε.

Επί προσθέτως, ανέφερε: «Τόσο συχνά, τείνουμε να βλέπουμε την Εκκλησία μόνο μέσα από ένα μέρος του Σώματος του Χριστού – είτε πρόκειται για τον κλήρο, είτε για τους μοναχούς, είτε για την ηγεσία της ενορίας, είτε για τις οργανώσεις. Η συμπερίληψη αυτής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης μιλά για τη ζωτικότητα της Μητροπόλεως, και είναι μια σωστή κατανόηση της Εκκλησίας, η οποία κατέχει πράγματι πολλά μέλη, αλλά είναι πάντα ενωμένη εν Χριστώ.»

«Αλλά δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε οι ελλείψεις να μας κρατήσουν μακριά από το έργο της Εκκλησίας. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα των διακονιών μας μέσω της αγάπης και της αφοσίωσής μας. Μπορούμε να πάρουμε λίγο και να το μετατρέψουμε σε πολύ περισσότερο από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε – όπως έκανε ο Κύριός μας όταν τάισε τους πέντε χιλιάδες στην έρημο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Έτσι, έκανε την υπόθεση: «Ίσως, πολλές από αυτές τις χιλιάδες είχαν φέρει φαγητό μαζί τους εκείνη την ημέρα, αλλά το κρατούσαν κρυφό μόνο για τον εαυτό τους. Αλλά όταν είδαν τη γενναιοδωρία αυτού του νεαρού αγοριού, οι καρδιές τους απελευθερώθηκαν για να είναι γενναιόδωροι με τους άλλους» και μετά τόνισε «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη γενναιοδωρία του πνεύματός μας, τις ικανότητές μας να αγαπάμε και να συγχωρούμε, τη δέσμευσή μας στη φιλανθρωπία και τη συμπόνια.»

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Οι ευλογίες αυτής της Μητροπόλεως είναι αυταπόδεικτες: εξαιρετικοί κληρικοί και λαϊκή ηγεσία, καθιερωμένες κοινότητες και επιθυμία να ζήσουμε το Ευαγγέλιο! Με τη βοήθεια του Θεού, και μέσω των πρεσβειών της Παναγίας έχω κάθε εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσετε από δόξα σε δόξα, προς τιμή και έπαινο της Υπεραγίας Τριάδος, στο φως και την αγάπη της οποίας ζούμε και ευδοκιμούμε.»

Πηγή: Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας