Ελπιδοφόρος: Ο Άγιος Γεράσιμος ακτινοβολεί το φως του Θεού

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου βρέθηκε χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο της πολυήμερης παρουσίας του στην Κεφαλονιά.

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο συνόδευσε ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς κ. Δημήτριος, πλήθος ιερέων αλλά και η αποστολή των ομογενών που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Προστάτη της νήσου.

“Ο άγιος Γεράσιμος ακτινοβολεί ως μοναστικός ηγέτης και θαυματουργός, ενώ βίωνε υψηλές καταστάσεις και υπερφυσικά χαρίσματα”, είπε.

“Ο σημερινός εορταζόμενος άγιος, ο άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς ακτινοβολεί το φως του Θεού” διότι “ο Θεός είναι φως· φως αληθινό, φως πραγματικό, το οποίο φωτίζει «πάντα άνθρωπον και πάσαν την κτίσιν»,” πρόσθεσε.

Επίσης, τονίζει: “Ακτινοβολεί ακόμα, ο άγιος Γεράσιμος μέσα από την άρση του καθημερινού Σταυρού, του καθήκοντος, της ευθύνης, της χριστιανικής αντιμετωπίσεως των πειρασμών. Γίνεται έτσι άνθρωπος της προσευχής, της νηστείας, της υπομονής, της προσφοράς, της θυσιαστικής αγάπης, της προστασίας της νεολαίας. Η ζωή του, είναι ζωή στερήσεων, θλίψεων, πόνων, καρτερίας, δακρύων, ταπεινώσεων.”

Τέλος, στο κήρυγμά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο, για την τιμητική του πρόσκληση και την ευκαιρία της συμπροσευχής που του έδωσε.

Διαβάστε ολόκληρο το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου:

Μεγάλη πνευματική ωφέλεια αποκομίζουμε, αδελφοί μου, τιμώντας τoυς αγίους μας. Και τούτο διότι εκείνοι, ως πάρεδροι στον Θρόνο του Θεού, πρεσβεύουν για όλους εμάς. Επιπλέον η τιμή των αγίων σημαίνει και μίμηση της ζωής τους. Άνθρωποι ήταν και εκείνοι, έζησαν σε μια κοινωνία με προκλήσεις και προβλήματα, αντιμετώπισαν ακόμη διώξεις και απειλή θανάτου.

Η προς τους αγίους τιμή, είναι υπαγόρευση υψηλού θρησκευτικού συναισθήματος και ένθεου ζήλου, εκδήλωση του διακατέχοντος τον πιστό πόθο προς δόξα Θεού και έκφραση της αγάπης των ευσεβών, προς τους αγίους για τις υψηλές τους αρετές και τους μεγάλους αγώνες. Είναι ένδειξη σεβασμού για την έθελούσια θυσία τους, έκφραση απεράντου ευγνωμοσύνης προς τους αθλητές του Χριστού και αγωνιστές της αληθείας και εκδήλωση της ταυτότητος των αισθημάτων και φρονημάτων μας προς αυτούς. Είναι, ακόμη, ομολογία της θερμής και ζωντανής πίστεως μας προς τον αγωνοθέτη και στεφοδότη Χριστό, τον αναδείξαντα και δοξάσαντα τους θείους αθλητές, ένδειξη του πλημμυρούντος τις καρδιές μας ένθεου πόθου προς μίμηση αυτών και βεβαίωση του διαφλέγοντος την ψυχή μας θείου έρωτος προς ανύψωση στην κορυφή της πνευματικής πυραμίδος. Είναι η ηθική οφειλή προς τους αγίους μας για τις ποικίλες ευεργεσίες τους προς εμάς, χρέος για τις προς τον Σωτήρα υπέρ ημών εντεύξεις τους και υποχρέωση προς αυτούς, απαιτουμένη από εμάς από τον Θεό, που δόξασε τους επί της γης αγίους αυτού.

Ο σημερινός εορταζόμενος άγιος, ο άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς ακτινοβολεί το φως του Θεού. Ο Θεός είναι φως· φως αληθινό, φως πραγματικό, το οποίο φωτίζει «πάντα άνθρωπον και πάσαν την κτίσιν».

Αυτό το φως της θεότητας είδαν οι τρεις απόστολοι επάνω στο όρος Θαβώρ. Ο απόστολος Παύλος, πορευόμενος προς την Δαμασκό, είδε αυτό το φως. Και εμείς όλοι, μέσα στα θεουργά και φωτουργά μυστήρια, αποκτούμε εμπειρία αυτής της πραγματικότητας, γι’ αυτό μπορούμε να ψάλλουμε με ευγνωμοσύνη – «είδομεν το φως το αληθινόν». Έτσι οι άγιοι είναι τα «φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας», «αστέρες πολύφωτοι του νοητού στερεώματος», «τέκνα φωτός». Οι άγιοι είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της ανθρωπότητας, γιατί μας φωτίζουν με τις προσευχές τους και την άγία τους ζωή. Ο,τι αξία έχει ο ήλιος για την κτίση, τόση και ασυγκρίτως περισσότερη αξία έχουν για εμάς οι άγιοι. Ο άγιος Γεράσιμος, ενωμένος με τον Χριστό, φωτισμένος από το άκτιστο φως της «τρισηλίου Θεότητος», βίωσε αυτό το θαβώρειο φως. Γι’ αυτό το φως έζησε και δίδαξε. Αυτό το φως του αγίου είναι ο «τιμαλφέστατος προικισμός» μας. Με όλη την ύπαρξή του ενεργεί η θεία Χάρη και είναι όλος δοσμένος στον Θεό.

Ο άγιος Γεράσιμος ακτινοβολεί ως μοναστικός ηγέτης και θαυματουργός. Εβίωνε υψηλές καταστάσεις και υπερφυσικά χαρίσματα. Δεχόταν θείες αποκαλύψεις στην καρδιά του. Ο φωτισμένος αυτός άγιος είχε από τον Θεό λάβει ιδιαίτερη χάρη κατά των δαιμονίων. Του δόθηκε γιατί κι αυτός όσο ζούσε πολύ αγάπησε τον Χριστό, τόσο πολύ που αψήφησε τις κοσμικές χαρές, τα άφησε όλα στον γλυκύτατο Ιησού, τα έδωσε όλα σε Αυτόν. Έτσι, ζώντας στη θεωρία Θεού, αναδεικνύεται πραγματικός ποδηγέτης ψυχών. Πορευόταν ο ίδιος «απλανώς», αλλά και οδηγούσε «απταίστως» τους πιστούς, «προς το όντως φως και την ζωήν και την αλήθειαν». Ο λόγος του προς το λαό του Θεού δεν ήταν «εν πειθοίς ανθρωπίνης σοφίας λόγοις, αλλ’ εν αποδείξει πνεύματος και δυνάμεως», λόγος γεννημένος από την άσκηση και την προσευχή, από την κένωση και την εμπειρία. Καρπός του αγίου Πνεύματος «ανάβρυσμα» από τη συνεχή επίκληση του θείου ονόματος. Λόγος φωτεινός και μυσταγωγικός. Μετά την κοίμησή του ακτινοβολεί διά των θαυματοβρύτων τιμίων λειψάνων του. Από τα άγια λείψανα κατά την ημέρα της ανακομιδής εξέρχεται «φως» και ευωδία. Τα πάντα λούονται με φως και πληρούνται ευωδίας. Τα πρόσωπα των πιστών, η Ιερά Μονή, όλη η νήσος και όλη η οικουμένη. Όπως κατά την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου ευωδία επλήρωσε τα σύμπαντα, το κάλλος της κατανύξεως, η ευωδία η ουράνια γεμίζει τον χώρο, πλημμυρίζει τις αισθήσεις όλων όσοι από τότε μέχρι σήμερα, σε μια αδιάκοπη λιτανεία, προσκυνούμε τον αγιοβάδιστο τούτο χώρο.

Ακτινοβολεί ακόμα, ο άγιος Γεράσιμος μέσα από την άρση του καθημερινού Σταυρού, του καθήκοντος, της ευθύνης, της χριστιανικής αντιμετωπίσεως των πειρασμών. Γίνεται έτσι άνθρωπος της προσευχής, της νηστείας, της υπομονής, της προσφοράς, της θυσιαστικής αγάπης, της προστασίας της νεολαίας. Η ζωή του, είναι ζωή στερήσεων, θλίψεων, πόνων, καρτερίας, δακρύων, ταπεινώσεων. Η οικουμενική τιμή του αγίου μας οφείλεται σε αυτήν την άκρα ταπείνωση και την υπομονή μέχρι τέλους έναντι των πειρασμών, ισοβίως σχεδόν από παιδί και στην άκρα αγάπη του και αληθή λατρεία του Θεού. Εξαιτίας όλων αυτών μυροβόλησε από πρώτης ώρας το άγιο λείψανό του και παρέμεινε αδιάλυτο και ευωδίαζον και από της ημέρας της οσιακής κοιμήσεώς του αξιώθηκε του χαρίσματος των πολλών και πυκνών αργότερα και μεγάλων θαυματουργιών. Οι επισκέψεις του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπως και της μακρινής ακόμα Αμερικής, που η Χάρις του Κυρίου μας επέτρεψε να υπηρετούμε, του αντιλήπτορος και προστάτου αγίου μας σε ασθενείς και πάσχοντες και η ενίσχυση και θεραπεία αυτών τον κατέστησαν λαοφίλητο και πασίγνωστο ανά την οικουμένη. Αγάπησε πολύ, λοιπόν, ο άγιος, δοκιμάσθηκε πολύ και δοξάσθηκε πολύ και εν τη γη και εν τω ούρανώ.

Σε μία εποχή κατά την οποία πολύς λόγος γίνεται περί των ηγετών, σε μία εποχή κατά την οποία οι αρχηγοί κοσμικών σχημάτων αγωνιούν και αγωνίζονται για την συγκέντρωση οπαδών, ο άγιος Γεράσιμος συναθροίζει κάθε έτος αβιάστως στην Ιερά Μονή του, στην οποία φυλάσσεται το σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανό του, πλήθη προσκυνητών, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο στους άπιστους όχι μόνον ότι «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ιγ’, 8), αλλ’ ότι «ο κόσμος παράγεται και η επιθυμία αυτού· ο δε ποιων το θέλημα του Θεού μένει εις τον αιώνα» (Α’ Ιω. β’, 17).

Προερχόμενος από αρχοντική οικογένεια του Βυζαντίου των Νοταράδων ο άγιος Γεράσιμος, θα μπορούσε να επιδιώξει κοσμικές δάφνες η να διαπρέψει στον ακαδημαικό χώρο, έχοντας άλλωστε τις προϋποθέσεις, δεδομένης της ευφυίας του και της υψηλής παιδείας την οποία απέκτησε. Θα αποκτούσε αν ήθελε και εκκλησιαστικά αξιώματα, με τη λάμψη του ονόματος της οικογενείας του. Ο άγιος Γεράσιμος προέκρινε όμως την πνευματική καθοδήγηση των ψυχών και δεν αδιαφόρησε ασφαλώς για τα προβλήματα του ανθρώπου.

Η μόρφωσή του και η θεολογική του κατάρτιση ήταν ικανές να του προσφέρουν ακαδημαικές διακρίσεις. Όμως «Που σοφοί; Που γραμματείς; Που συζητηταί του αιώνος τούτου;» (Α’ Κορ. α’, 20), μπορούμε να αναρωτηθούμε μετά του Αποστόλου Παύλου. Εξέλιπαν πάντες και αφανίσθηκαν οι επιφανείς σύγχρονοι ηγέτες του αγίου Γερασίμου. Αυτός όμως ζει ως αδιαμφισβήτητος πνευματικός και μοναστικός ηγέτης. Ζεί και θα ζει μέσω του έργου του, μέσω των εμπνευσμένων και θεοφωτίστων συγγραμμάτων του. Ζεί και θα ζει ως ηγέτης πνευματικός και

καθοδηγητής ηγέτης μοναστικός και πατήρ των μοναχών μέσω των υπέροχων προσευχών του, των πεφωτισμένων επιστολών του προς τις μοναχές και τους μοναχούς της εποχής του.

Ως πνευματικός πατήρ των μοναζουσών του Ιερού αυτού Κοινοβίου, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος στο όμορφο νησί της Κεφαλλονιάς. Αγάπησε τον Θεό αγάπησε συγχρόνως και την κατ’ εικόνα Θεού πλασθείσα ανθρώπινη ψυχή και εργάσθηκε γι’ αυτήν. Με την βίωση της αρετής και αγιότητος διερχόμενος την ζωήν του στον κόσμο, ο άγιος Γεράσιμος έλαμψε στον κόσμο «ως φωστήρ εν τω κοσμώ» και προσέφερε σε αυτόν «λόγον ζωής».

Αστήρ εωθινός και κατάφωτος, ο άγιος Γεράσιμος, καταστολίζει τον ουρανόν της τοπικής Εκκλησίας και της ευλογημένης ταύτης νήσου, αλλά και την υπ’ ουρανόν Ορθοδοξία, αντιπέμποντας τις ακτίνες του «εν αυτώ πλουσίως ενοικούντος» παναγίου Πνεύματος· «ψυχή καθαιρουμένη και αργύρου λαμπροτέρα γινομένη, δέχεται από της δόξης του Πνεύματος και ταύτην άντιπέμπεται», κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.

Αδελφοί μου, για εμάς, ο βίος, το παράδειγμα του αγίου μας, πολιούχου και προστάτου αυτού του τόπου, είναι η πιο πλούσια διαθήκη. Αληθινός θησαυρός, που τον κληρονομήσαμε για να τον «εκμεταλλευθούμε» και μάλιστα σήμερα, που μέσα στην πλησμονή των φλύαρων λόγων, τη δύναμη της εικόνας, την πρόκληση της βαθειάς και ριζικής μεταβολής και του κλονισμού των ανθρώπινων σχέσεων, την παντοκρατορία της ηλεκτρονικής, έχουμε ανάγκη αυτό το δυνατό φως που ακτινοβολεί ο άγιος Γεράσιμος για την πνευματική μας καλλιέργεια και προκοπή.

Η θεία ευλογία ας επαναπαύεται έως συντελείας του αιώνος τούτου στο άγιο αυτό νησί της Κεφαλλονιάς και στον ευσεβή κλήρο και λαό της Ελλαδικής Εκκλησίας!

Κλείνοντας τις ταπεινές μου σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως τον Σεπτό Ποιμενάρχη σας και πολύ αγαπητό μου εν Χριστώ αδελφό Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δημήτριο, για την τιμητική του πρόσκληση και την ευκαιρία της συμπροσευχής που μου έδωσε. Του εύχομαι έτη πάμπολλα και καρποφόρα, με υγεία και αισιοδοξία.

Ο άγιος Γεράσιμος να πρεσβεύει υπέρ ημών προς τον Κύριο για την ειρήνη του κόσμου, για το όμορφο και φιλόξενο νησί μας, για τους απανταχού της γης αδελφούς ευγενείς Κεφαλονήτες.