Ελπιδοφόρος: Η οδός που ακολούθησαν οι Τρεις Ιεράρχες οδηγεί προς τον Ουρανό

Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων 2024 εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην εγκύκλιο, επισήμανε τη σπουδαιότητα των Αγίων Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην πίστη, τη χάρη, και τη σύνθεση της κοσμικής γνώσης με το Ευαγγέλιο.

Επίσης, καλεί τους πιστούς και τις πιστές να τιμούν αυτήν την ημέρα και καθημερινά, αξιολογώντας την οδό που οδήγησε από τη γνώση της επιστήμης στα μυστήρια της θρησκείας και τον δρόμο της αγάπης: “Για αυτό αγαπητοί μου χριστιανοί, ας τιμήσουμε αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα όχι μόνο αυτούς τους τρεις μεγάλους ιεράρχες της Εκκλησίας, αλλά και την οδό που ακολούθησαν, η οποία οδηγεί προς τον ουρανό· από τα πράγματα της θύραθεν επιστήμης και τη γνώση τους, στα μυστήρια των θείων πραγμάτων και το δρόμο της αγάπης. Διότι εν τέλει, η αγάπη μένει εις τον αιώνα.”

Διαβάστε την εγκύκλιο παρακάτω:

«Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι» (Απολυτίκιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Οι τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας του τετάρτου αιώνος, ο μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εορτάζονται σήμερα σε όλη την ορθόδοξη χριστιανική οικουμένη, ως συμφωνία της πίστεως και της λογικής, της χάριτος και του σχεδίου της σωτηρίας μας. Προφέρουμε τα ονόματά τους με ευλάβεια και σεβασμό, για να τονίσουμε τη συμβολή του καθενός από αυτούς τους ποιμένες και διδασκάλους της εκκλησίας στην έκφραση της ορθοδόξου πίστεώς μας.

Και οι τρεις από αυτούς κατείχαν πολλαπλά χαρίσματα της θείας χάριτος – τα χαρίσματα στα οποία αναφέρεται ο απόστολος Παύλος στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή (12:8-10). Από τον Μέγα Βασίλειο μάθαμε τη συμπόνοια για τους άλλους.

Το έργο της φιλανθρωπίας στη Μικρά Ασία, κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του θητείας, προκαλεί πραγματικά δέος, καθώς η έλλειψη των μέσων της εποχής αναπληρώθηκε από τη θέληση των πιστών της εκκλησίας της περιοχής, να εργαστούν ως σώμα Χριστού προς όφελος όλων. Από το Γρηγόριο το Θεολόγο, με τις θέσεις του ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κατά τις θεολογικές έριδες της εποχής του, μάθαμε ότι η θεολογία είναι κάτι περισσότερο από τρόπος θεωρητικής κατανόησης του Θεού.

Είναι η ίδια ζωή εν Θεώ, όπως την βιώνουν οι πιστοί στη ζωή της Εκκλησίας. Από τον ιερό Χρυσόστομο μάθαμε ότι είναι δυνατόν να διδάσκουμε και να μιλούμε για το Θεό με τρόπο που όχι μόνο να είναι πειστικός για τους άλλους, αλλά και να εμπνέει την εύρεση της οδού προς κατανόηση των αληθειών του Ευαγγελίου.

Καθένας από αυτούς τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας είχε εξαιρετική συμβολή σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Ελληνικά Γράμματα». Έθεσαν στην υπηρεσία του ευαγγελίου την κοσμική γνώση της εποχής τους με τρόπο που μελετάται και θαυμάζεται ακόμη και σήμερα. Διότι έβλεπαν την υπέρτατη αξία της γνώσεως στη διακονία της αγάπης και τη συμβολή της λογικής στην υπηρεσία της πίστεως. Και οι τρεις ήταν απαράμιλλοι στο συνδιασμό του νού και της καρδίας και για αυτό είναι πρέπον να τους εορτάζουμε θερμώς στην κοινή τους σημερινή εορτή.

Για αυτό αγαπητοί μου χριστιανοί, ας τιμήσουμε αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα όχι μόνο αυτούς τους τρεις μεγάλους ιεράρχες της Εκκλησίας, αλλά και την οδό που ακολούθησαν, η οποία οδηγεί προς τον ουρανό· από τα πράγματα της θύραθεν επιστήμης και τη γνώση τους, στα μυστήρια των θείων πραγμάτων και το δρόμο της αγάπης. Διότι εν τέλει, η αγάπη μένει εις τον αιώνα.

Μετά πατρικών εν Κυρίω ευχών,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος