Ελπιδοφόρος: Ας κατακτήσουμε πνευματική “ανάληψη” μέσα από τις προσευχές της Θεοτόκου και των Αγίων

Φωτό: John Shelton / goarch

Ομιλία εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού της Μητρόπολης της Ατλάντα, στο  Ορλάντο της Φλόριντα, στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία των πολιτιστικών εορτασμών που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και τόνισε τη σχέση μεταξύ του Αγίου Πνεύματος, της Θείας Λειτουργίας και της ενέργειας του φεστιβάλ. Αναφέρθηκε στη θεματική του χορού, “Ανάληψη”, κι με αφορμή αυτό ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το Σύμβολο της Πίστεως και την ανάληψη του Κυρίου στον Ουρανό.

«Όταν χορεύεις, είτε στην αρχή της γραμμής, είτε στο πίσω μέρος της γραμμής, είτε κάπου ενδιάμεσα, βρίσκεσαι στη ροή της ζωής. Αυτή η ροή είναι παντού και μπορεί να σας μετακινήσει σε πολλές κατευθύνσεις. Καθώς αναλογίζεστε τις εμπειρίες σας εδώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ Χορού, σας ζητώ να σκεφτείτε επίσης πώς θα συνεχίσετε με τη ζωή σας», τόνισε.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε παραλληλισμούς μεταξύ του θεϊκού χορού της σωτηρίας και των κινήσεων των χορευτών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να προβληματιστούν σχετικά με τις εμπειρίες τους, να παραμείνουν συνδεδεμένοι μέσω της αγάπης και της συμπόνιας και να κινηθούν αρμονικά στη ζωή τους, υιοθετώντας ουράνιες αρετές.

«Εδώ, στο φεστιβάλ, ενώσατε τα χέρια, ενώσατε βήματα και η ροή των μορφών σας αντανακλούσε τις πνευματικές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας», είπε.

Έτσι, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Μπορείτε να παραμείνετε συνδεδεμένοι μέσω της αγάπης και της συμπόνιας; Μπορείτε να κινηθείτε με άλλους αρμονικά για επικράτηση της δικαιοσύνης και ειρήνης;» και απάντησε:  «Αυτό που έχετε επιτύχει αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι ένα μοτίβο που πρέπει να ακολουθήσετε και στη ζωή σας. Σύνδεση. Αρμονία. Χαρά.»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε με την ευχή οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες να κατακτήσουν την πνευματική “ανάληψη” μέσα από τις προσευχές της Θεοτόκου και όλων των Αγίων.