Ελπιδοφόρος: Ας είμαστε παραδείγματα αγάπης, συμπερίληψης και αποδοχής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος απευθύνθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην Αρχιεπισκοπική Έδρα στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην απερχόμενη πρόεδρο Στέλλα Παντελίδη για τις υπηρεσίες και την αφοσίωσή της και καλωσόρισε τον νέο πρόεδρο Ηλία Λαμπίρη. Υπογραμμίζοντας τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης, μέσα από την αυτοθυσία , προέτρεψε το συμβούλιο να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις προκλήσεις του νέου έτους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των “χριστοκεντρικών” σχέσεων για την αντιμετώπισή τους. Τέλος, ενθάρρυνε τα μέλη του συμβουλίου να αποτελούν παραδείγματα αγάπης, συμμετοχής και αποδοχής.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου:

Αγαπητέ Πατέρα Χρυσόστομε και Αγαπητό Συμβούλιο,

Άλλη μια χρονιά χάριτος του Θεού έφτασε. Συγκεντρωθήκαμε εδώ, για να αγκαλιάσουμε το πνεύμα διακονίας και αγάπης για τον πολύτιμο σε όλους και όλες μας Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προθυμία σας να συμμετέχετε – είτε ξανά για άλλο ένα έτος είτε πρόκειται για την πρώτη σας συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικό Συμβούλιο.

Προς την απερχόμενη πρόεδρό μας, Στέλλα Παντελίδη – εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ για την ακλόνητη προσφορά σας στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού. Συνεχίζετε να μας εμπνέετε με την αφοσίωσή σας στην Εκκλησία σε κάθε επίπεδο.

Στον νέο μας πρόεδρο, Ηλία Λαμπίρη, προσβλέπουμε στον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσετε και στο πλαίσιο ενός οράματος ενότητας που θα περιλαμβάνει όλους και όλες.

Προς όλα τα μέλη, μαζί με τον π. Χρυσόστομο, αποστολή σας είναι να δίνετε αγάπη, μέσα από την αυτοθυσία, για το καλό της κοινότητας. Έτσι, θα επωφεληθούμε πνευματικά και αυτό θα αποτελέσει “μεταμορφωτική” εμπειρία για τους πιστούς και τις πιστές. Η χρηστή διοίκησή σας δεν αφορά μόνο τους πόρους χάρη στους οποίους συντηρείται ο Καθεδρικός Ναός. Αφορά εξίσου τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αγάπης και υποστήριξης, όπου όλοι και όλες θα αισθάνονται ευπρόσδεκτοι.

Το νέο έτος του 2024 θα έχει πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες. Αλλά θα είναι η “χριστοκεντρική” δυναμική των σχέσεων μας που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Η διάδραση και η επικοινωνία μεταξύ μας είναι η απόδειξη της πίστης μας στο Ευαγγέλιο. Όπως μας υπενθυμίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Πρώτη του Επιστολή: “Εάν δεν αγαπάς τον αδελφό που βλέπεις, πώς θα μπορέσεις να αγαπήσεις το Θεό που δεν βλέπεις;”

Εδώ, με απλά λόγια, έχουμε την ουσία των εκκλησιαστικών μας σχέσεων. Άρα, όλοι και όλες εμείς με ηγετικές ευθύνες και καθήκοντα έχουμε την υποχρέωση να είμαστε πρότυπα σε όσους και όσες μας έχουν αναθέσει να ενεργούμε για λογαριασμό τους.

Ας γίνουμε, λοιπόν, παραδείγματα αγάπης, συμπερίληψης και αποδοχής. Και ας υπηρετήσουμε αυτόν τον σπουδαίο Καθεδρικό Ναό με ό, τι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε.

Πηγή: Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας

Φωτογραφία: Ελληνορθόδοξος Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας