Ελληνίδα φύλακας άγγελος για τους Μασάι

Η Αννυ Καραγκούνη- Corsini από τη Θεσσαλονίκη ίδρυσε το 2004 μια οργάνωση με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος παιδιών και γυναικών της φυλής της Κένυας στην παιδεία και την υγεία, και την εξάλειψη του αναλφαβητισμού αλλά και της κλειτοριδεκτομής

«Όταν γύρισα πίσω, ήμουν τελείως αλλαγμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης, ότι οι άνθρωποι ζουν τόσο φτωχά»

Ένα ταξίδι που έκανε στην Κένυα πριν από περίπου 20 χρόνια έμελλε να είναι καθοριστικό για τη ζωή μιας Ελληνίδας που ζούσε στην Ελβετία. Το «διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής» στάθηκε αφορμή για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα και την έκανε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φυλή των Μασάι.

Ο λόγος για την Αννυ Καραγκούνη- Corsini, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και, μετά τις σπουδές της στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήγε στην Ελβετία όπου έκανε μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική και Αστρονομία. Έκτοτε, 44 χρόνια τώρα, ζει στη Γενεύη απ’ όπου και αναπτύσσει πλούσια δράση με την οργάνωση που ίδρυσε το 2004, η οποία λειτουργεί υπό το ελβετικό και το κενυάτικο νομικό πλαίσιο, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος παιδιών και γυναικών της κοινότητας των Μασάι στην παιδεία και την υγεία.

«Το 2002 είχαμε πάει με τον άνδρα μου και τα δυο παιδιά μας στην Κένυα για τουριστικούς λόγους. Γνώριζα κάποιον που είχε μια οργάνωση και μού λέει: “Θα σας πάω να δείτε χωριά που δεν έχουν δει ποτέ λευκό άνθρωπο”! Ήταν τα χωριά των Μασάι, τελείως απομονωμένα και με τους ανθρώπους να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όταν γύρισα πίσω, ήμουν τελείως αλλαγμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης, ότι οι άνθρωποι ζουν τόσο φτωχά», αναφέρει η κυρία Καραγκούνη, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης M.A.A. (Maasai Aid Association).

ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ

Με δωρεές και χορηγίες, η οργάνωση προσπαθεί να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Ως σήμερα, η ΜΑΑ παράσχει κάθε χρόνο περίπου 350 υποτροφίες σε μη προνομιούχα παιδιά απομακρύνοντάς τα από τον αναλφαβητισμό, ενώ έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή δεκάδων σχολικών αιθουσών σε παραμελημένα χωριά. Ακόμη, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας άλλη μια «μάχη», για την εξάλειψη του φαινομένου της κλειτοριδεκτομής, μια πρακτική που εφαρμόζεται στα κορίτσια της κοινότητας των Μασάι.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόκειται για μια επιβλαβή παραδοσιακή πρακτική που σχετίζεται με την άγνοια, με επιζήμια αρχαία έθιμα και την έλλειψη επικοινωνίας των γυναικών Μασάι με τον υπόλοιπο κόσμο.

«ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!

Όπως τονίζει η κυρία Καραγκούνη «είναι υπέροχο το συναίσθημα να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη και να βλέπεις ότι η δουλειά σου αποδίδει καρπούς. Αυτό δεν το βλέπουμε στον επαγγελματικό τομέα, αφού συνήθως κάνουμε βιοποριστικά επαγγέλματα. Το να κάνεις κάτι και να βλέπεις ότι αποφέρει θετικά αποτελέσματα και ενδυναμώνει κοινωνίες, είναι μια χαρά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα».

Η ίδια συμπληρώνει: «Κάθε επίσκεψη στα χωριά των Μασάι είναι και μια μικρή γιορτή, αφού με υποδέχονται με τραγούδια και γιορτές. Κάποιος μου είπε πως ούτε όταν επισκέπτεται την περιοχή τους βουλευτής δεν τυγχάνει τέτοιων τιμών»!

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”