Έλληνες βουλευτές επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το απόγευμα της Τρίτης, 10 Μαΐου 2022, ομάδα Ελλήνων βουλευτών, συνοδευομένη από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Κυριάκο Λουκάκη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελο Βλιώρα, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

Την ομάδα αυτή υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο Πατριάρχης τους ενημέρωσε για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί για λόγους πολιτικούς και θρησκευτικούς, καθώς και για τις προσπάθειες του Πατριαρχείου σε συνεργασία με τις άλλες Εκκλησίες των Ιεροσολύμων για την επικράτηση υφέσεως, συνδιαλλαγής και ειρήνης για τη διαφύλαξη του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα και του προσκυνηματικού καθεστώτος των Ιεροσολύμων, ιδία δε της Παλαιάς Πόλεως.

Σε ερώτημα που τέθηκε σχετικό με τον διχασμό σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης είπε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως Εκκλησία του Αγίου Τάφου και των Αγίων Τόπων καταβάλλει πολλές προσπάθειες για την άμβλυνση και στένωση του δημιουργηθέντος σχίσματος, προβάλλοντας τον διάλογο ως μέσο επίτευξης της ενότητας.

Στη διατήρηση του Προσκυνηματικού Καθεστώτος συντείνει και το κράτος της Ιορδανίας, το οποίο έχει διατηρήσει την Κουστωδία – κηδεμονία επί των Αγίων Τόπων.

Στο ερώτημα για το πώς δύναται η Ελλάδα να βοηθήσει, ο Πατριάρχης είπε ότι δύναται μέσω της εκπλήρωσης του ρόλου της, ο οποίος ανετέθη σε αυτήν ως διαδόχου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στην επίσκεψη αυτή οι βουλευτές προσέφεραν στον Πατριάρχη ακουαρέλλα με το κτίριο της Βουλής, ο δε Πατριάρχης προσέφερε επάργυρη εικόνα της Ιερουσαλήμ και εικόνα της Θεοτόκου της Ιεροσολυμίτισσας.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων