Έλληνας συνεργάτης της NASA στηρίζει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας

Ο εδώ και 55 χρόνια καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Θανάσης Οικονόμου, πρόσφερε 10.000 δολάρια στη Μητρόπολη Γρεβενών για να ενισχύσει το κοινωνικό έργο της εκκλησίας

«Τις πράξεις φιλανθρωπίας που βλέπουμε σε άλλες χώρες, θα ήθελα πολύ να δω να πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα. Φυσικά, απαιτείται πολύ δουλειά και από πολλούς έτσι ώστε να καλλιεργηθεί αυτή η νοοτροπία. Χρειάζεται πολύ οργάνωση και υπομονή»

«Να ξέρετε πως εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχω πράξει κάτι το αξιέπαινο. Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που θερίζει την πατρίδα μου, θέλησα να δώσω λίγη χαρά στους πατριώτες μου Γρεβενιώτες, οι οποίοι το έχουνε τόσο μεγάλη ανάγκη! Εστω και σε λίγους». Με αυτά τα τόσο πηγαία και μεστά σε νόημα λόγια -χαρακτηριστικό δείγμα της σεμνότητας και της απλότητας του ανθρώπου- ο εδώ και 55 χρόνια καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάτης της ΝΑΣΑ κ. Θανάσης Οικονόμου, μιλά αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» αναφερόμενος στο ποσό των 10.000 δολαρίων, το οποίο προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών τις ημέρες του Πάσχα.

«Οι απόδημοι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ελλάδα και γνωρίζουμε και εμείς καλά τις δυσκολίες, τις οποίες περνάει ο ελληνικός λαός κατά τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας του Covid-19. Και ιδιαίτερα στην λιγότερο αναπτυγμένη ύπαιθρο, όπως είναι και η γενέτειρά μου, η περιοχή των Γρεβενών» σημειώνει ο κ. Οικονόμου απαντώντας στο ερώτημα για το πώς πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η δική του προσφορά ασφαλώς και προκάλεσε συγκίνηση και συνοδεύτηκε από πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων. Και αυτό επειδή δεν αποτελεί φαινόμενο σύνηθες ένας ιδιώτης να διαθέτει από μόνος του ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό, έτσι ώστε να αμβλύνονται τα προβλήματα των συνανθρώπων του.

ΠΡΑΞΗ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

«Θέλω να ξέρετε πως η φιλανθρωπία εδώ στην Αμερική, όπως και σε πολλές άλλες χώρες όπως είναι π.χ ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.ά, είναι μια πράξη μεγάλης σημασίας» τονίζει ο κ. Οικονόμου και συνεχίζει: «Πρόκειται για θέμα πνευματικής και πολιτισμικής συνείδησης, που πρέπει να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχει πολύ χρήμα και είναι πολλοί οι ευεργέτες, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ιδρύματα και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλοί ευεργέτες που έχουν ελληνική καταγωγή και οι οποίοι δωρίζουν πολλά χρήματα. Στο Σικάγο όπου διαμένω ζει και ένας φίλος μου, ο κ. Χρήστος Τομάρας. Αυτός, λοιπόν, προχώρησε πριν από πολλά χρόνια στη δημιουργία του ιδρύματος με την ονομασία: «PanHellenic Scholarship Association». Το ίδρυμα αυτό κάθε χρόνο παρέχει 250.000 δολάρια σε φοιτητές πανεπιστημίων οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή. Το «ΡΗSA» υποστηρίζεται από τον Ελληνισμό της Αμερικής, και ιδιαίτερα από εμάς που ζούμε στο Σικάγο. Επίσης, τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ υπάρχουν, επειδή ακριβώς λαμβάνουν τεράστια ποσά από πλούσιους ευεργέτες. Το θέμα είναι πώς να φτάσουν και στην Ελλάδα μας κάμποσα από αυτά τα ποσά!»

Με τον μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ ο κ. Οικονόμου διατηρεί ομολογουμένως πολύ καλές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρει ο ίδιος ενώ προσθέτει και τα εξής: «Ξέρω πως η εκκλησία του προσφέρει συσσίτια και τρόφιμα σε ανθρώπους με μεγάλη ανάγκη. Το μόνο που του ζήτησα ήταν η προσφορά μου να πάει σε αυτούς τους ανθρώπους. Τις πράξεις φιλανθρωπίας που βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, θα ήθελα πολύ να δω να πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα είτε με πρωτοβουλία των ίδιων των Ελλήνων, είτε με πρωτοβουλία των ξένων. Φυσικά, απαιτείται πολύ δουλειά και από πολλούς έτσι ώστε να καλλιεργηθεί αυτή η νοοτροπία. Χρειάζεται πολύ οργάνωση και υπομονή! Ελπίζω να αρχίσουμε σύντομα μια τέτοια προσπάθεια αναζητώντας ευεργέτες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς» συμπληρώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο κ.Θανάσης Οικονόμου.

«Το παράδειγμά του είναι μια αχτίδα φωτός και μας ευεργετεί όλους»

Για τη γενναιόδωρη και αξιέπαινη χειρονομία του κ. Οικονόμου μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, όπου αναφέρει τα εξής: «O κ. Οικονόμου, με καταγωγή από τον Ζιάκα Γρεβενών, αποτελεί παράδειγμα ευεργέτη κατά την παλιά και τιμημένη παράδοση των ευεργετών στη Δυτική Μακεδονία. Δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, τον επισκέπτεται συχνά και τον διακονεί και μέσα από το λαμπρό επιστημονικό του έργο (Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα κτλ) αλλά και με την φιλάνθρωπη δωρεά του, ευρισκόμενος κοντά στους ανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Επικοινώνησε μαζί μου, συζητήσαμε εκτενώς και προσφέρθηκε να βοηθήσει και να σταθεί κοντά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Μια τέτοια πράξη με χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού δείχνει αγάπη τόσο στον ευαγγελικό λόγο όσο και στον γενέθλιο τόπο. Μια ξεχωριστή πράξη αγάπης μάλιστα σε καιρούς όπου η πατρίδα μας δοκιμάζεται, ολόκληρος ο κόσμος κλονίζεται, μέσα στην σκληρότητα μιας πρωτόγνωρης πανδημίας».

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οπως τονίζει ο Ιεράρχης: «Η Μητρόπολή μας, σε μια μαρτυρική και ιστορική γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με πολλαπλές ανάγκες: Το Γηροκομείο μας, όπου εκεί βρίσκουν ζεστασιά, παρηγοριά και αξιοπρέπεια 20 γεροντάκια, πατέρες και μανάδες μας, το καθημερινό συσσίτιο των απόρων, το φιλόπτωχο ταμείο, δίνουν αυτή την μαρτυρία της πίστεως και της αγάπης προς τον Χριστό και τον άνθρωπο. Και όλα αυτά με την αγάπη, τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των ανθρώπων. Επίσης, αναφέρω και ενδεικτικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά και προσπαθούμε να προσφέρουμε βοήθεια: Δέματα Αγάπης Πάσχα και δέματα αγάπης Χριστουγέννων, βοήθημα για ξύλα, πετρέλαιο, ενοίκια, φάρμακα, νοσήλια και ενίσχυση πολυτέκνων, ενίσχυση φυλακισμένων, επιδόματα και οικονομική ενίσχυση μαθητών και φοιτητών. Ο κ. Οικονόμου ως δάσκαλος με την πράξη του αυτή δίδαξε ευγένεια, αρχοντιά και ανθρωπισμό. Το παράδειγμά του είναι πραγματικά μια αχτίδα φωτός που μας ευεργετεί όλους».

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”