Ελλάδα: Κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου

«Στροφή» στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αγορές μέσω του διαδικτύου έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του «European Commerce Report 2023», οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί από τους πλέον φανατικούς e-shoppers στην Ευρώπη, καθώς από το 58% του 2021 έφτασαν στο 70% το 2022. Η «δημοφιλία» μάλιστα των αγορών μέσα από το διαδίκτυο για τους Έλληνες είναι μεγαλύτερη από άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ο μέσος όρος αγορών σε εβδομαδιαία βάση

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την τάση των Ελλήνων για αγορές μέσα από το διαδίκτυο, καθώς σε εβδομαδιαία βάση ψωνίζουν κατά μέσο όρο 4,8 φορές, με μηνιαία μάλιστα δαπάνη τα 333 ευρώ.

Σε επίπεδο Ευρώπης οι πιο φανατικοί στις ηλεκτρονικές αγορές αναδείχθηκαν οι Ολλανδοί, καθώς το 92% των χρηστών του διαδικτύου από τη συγκεκριμένη χώρα κατά τη διάρκεια του 2022 προχώρησαν σε ηλεκτρονικές αγορές. Στη λίστα με τους φανατικούς e-shoppers ακολουθούν η Ιρλανδία και η Δανία.

Ένδυση και υπόδηση οι αγαπημένες αγορές των Ελλήνων

Αναφορικά τώρα με τις αγαπημένες αγορές των Ελλήνων, αυτές είναι τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Ταυτόχρονα είναι μεγάλη η ζήτηση και για εστιατόρια και αλυσίδες fast food. Στο μέτωπο της προέλευσης των αγορών, οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τοπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 88%. Το 15% αγοράζει από καταστήματα εντός της ΕΕ, το 29% από ευρωπαϊκές γενικότερα επιχειρήσεις και το 12% από επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης.