Έκτακτη Σύνοδος με Αρχιεπίσκοπο και Πρωθυπουργό εν όψει Χριστουγέννων

Συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, την επόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτής της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι παρών θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, θα συζητηθεί το θέμα της πανδημίας και η πορεία των εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί και εν όψει των Χριστουγέννων και με ποια -αν υπάρξουν- περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, που δεν υπήρχαν εμβόλια, ο τρόπος λειτουργίας των ναών την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, είχε προκαλέσει πολλά σημεία τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΚκλησίας της Ελλάδος.

Για τον εορτασμό των Θεοφανείων μάλιστα, είχε εκδοθεί ειδική εγκύκλιος με την οποία τονιζόταν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν συναινεί με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εκκλησιών κατά την εορτή των θεοφανείων.

Έδινε δε εντολή στους ναούς να παραμείνουν ανοιχτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία την ημερα των Θεοφανείων, όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη ΚΥΑ που εκδόθηκε μετά από την συμφωνία Αρχιεπισκόπου και Κυβέρνησης.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι πιστοί στους ναούς δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 25, ενώ όταν πρόκειται για Μητροπολιτικούς ναούς, ο αριθμός ανέρχεται σε 50 πιστούς, τηρώντας όλα τα μέτρα που απαιτούνται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.