Μητροπολίτης Ιλίου: Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί, είναι για όλους τους ανθρώπους (upd)

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:33

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας μίλησε σε πρωινή εκπομπή του OPEN για το τι ειπώθηκε στην Ιερά Σύνοδο με παρουσία των Β. Κικίλια και Σ. Τσιόδρα και ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα για αποκλεισμό ατόμων από την εκκλησία που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Η Εκκλησία, μάλιστα, ξεκαθάρισε ο κ Αθηναγόρας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, όπως θα γίνει στους άλλους κλειστούς χώρους.

«Ο χώρος της Εκκλησίας είναι ένας χώρος ελευθερίας, δεν είναι ένας χώρος που θα χωρίσουμε τους ανθρώπους που έρχονται, σε εμβολιασμένους και μη.

Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη δική τους ελεύθερη επιλογή. Κάποιος που είναι κουφός ή ανάπηρος δεν γίνεται να μην μπορεί να μπει στην εκκλησία, είναι κάτι αντίστοιχο.

Δεν είναι μαγαζί η εκκλησία», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται στους ναούς (self test κληρικών, αριθμός ατόμων, μάσκες).

Μία από τις δράσεις της Εκκλησίας που συζητήθηκε χθες είναι «να σταλεί στους Τσιόδρα και Κικίλια μια σειρά ερωτήσεων, σχετικές με αυτές τις αμφιβολίες και τους φόβους που εκφράζονται για να δοθούν συνοπτικές, κατανοητές, επιστημονικές απαντήσεις, να τυπωθούν και να δοθεί σε όλες τις ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

“Δε συζητήθηκε ότι στις Εκκλησίες θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι”

Επίσης, ο Μητροπολίτης μίλησε σε πρωινή εκπομπή του Mega, σχετικά με το ρόλο που θα παίξει η εκκλησία στο να πεισθούν όσοι αμφιβάλουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

«Συνεννοηθήκαμε με τους δύο επισκέπτες μας, τον κ. Κικίλια και τον κ. Τσιόδρα για μια σειρά από δράσεις που θα αναλάβει η εκκλησία. Σήμερα θα αποσταλούν ορισμένες ερωτήσεις στο υπουργείο Υγείας και θα τις απαντήσει ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τις αμφιβολίες που έχει ο κόσμος και φοβάται για τον εμβολιασμό.

Αυτό θα σταλεί σε όλες τις Εκκλησίες της Ελλάδας, ώστε οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν να μην έχουν φοβίες, και να αντιληφθούν όλοι ότι ο εμβολιασμός βοηθάει στην ασφάλειά μας», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Δε συζητήθηκε ότι στις Εκκλησίες θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Δε ζητήθηκε και δε συζητήθηκε», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους. Συνήθως αυτοί που είναι αρνητικοί είναι πεισματικά αρνητικοί, όσα επιχειρήματα και αν τεθούν. Αλλά το ποσοστό αυτό σε σχέση με αυτούς που αμφιβάλουν είναι μικρότερο», εξήγησε ο Μητροπολίτης.

Σχετικά με τους ιεράρχες που μπορεί να διαφωνούν ως προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ο ίδιος ανέφερε ότι «Πριν τη συνεδρίαση της Συνόδου και την επίσκεψη του κ. Κικίλια και του κ. Τσιόδρα κάποιοι ιεράρχες είπαν τις απόψεις τους. Όταν η Ιερά Σύνοδος πάρει κάποιες αποφάσεις, όλοι την εφαρμόζουν. Αν δεν την εφαρμόσουν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις».

«Ο χώρος της εκκλησίας είναι χώρος ελευθερίας, και όχι χώρος που γίνονται αναγκαστικά πράγματα. Εμείς έχουμε την πειθώ για να αλλάξουμε κάποια πράγματα», σχολίασε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.