Εκοιμήθη ο πρώτος Μητροπολίτης Κορέας, Σωτήριος

Εκοιμήθη σε ηλικία 93 ετών ο Μητροπολίτης Πισιδίας κυρός Σωτήριος (Τράμπας).

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού, εξέφρασε την βαθιά της συγκίνηση και θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας, καθώς ανακοίνωσε ότι η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός θα τελεσθούν στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Gapyeong Νοτίου Κορέας.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Πισιδίας

Είχε δείξει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ιεραποστολή στην Άπω Ανατολή και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι σε αυτή, κηρύττοντας το θείο Λόγο σε δύσκολα περιβάλλοντα από τη δεκαετία του ’70.

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής ήταν δικής του έμπνευσης και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του το 1989, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στήριξε το Ίδρυμα πολλαπλώς. Το διαμέρισμα που κατείχε στην Αθήνα – Ζωγράφου, το εκχώρησε προς αυτό και είναι σήμερα τα γραφεία του. Ενίσχυε το Ίδρυμα ηθικά και υλικά αλλά και παρότρυνε πολλούς να πράττουν το ίδιο.

Είχε εξαιρετική θεολογική κατάρτιση, ευρυμάθεια και όραμα. Όλα αυτά μαζί με θέληση και πολλή εργασία, στερέωσαν την Εκκλησία στην Κορέα.

Αγαπούσε όλους τους λαούς της περιοχής και τους νέους ιδιαιτέρως. Πολλοί ευεργετήθηκαν με διακριτικότητα. Παρότι πολυάσχολος, μέχρι πρόσφατα, πάντοτε απαντούσε σε όλους τους αιτούντες τη στήριξή Του και την αρωγή της Εκκλησίας. Ήταν πολυγραφότατος, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (Αγγλικά, Κορεατικά, Τουρκικά) προς ωφέλεια πιστών. Εβδομαδιαία συνέτασσε και απέστελλε κηρύγματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πολλούς αποδέκτες ανά την υφήλιο.

Ο Μακαριστός Σωτήριος, υπήρξε σπουδαίος Ιεραπόστολος με πολλαπλά χαρίσματα, θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Μέχρι την εμφάνιση του Κορωνοϊού, μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της Κορέας, της Αττάλειας στην Τουρκία και της Ελλάδας.

Διέμενε στην εν Κορέα Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Gapyeong όπου και θα ενταφιαστεί. Γι’ αυτούς που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί Του, ήταν ιδιαίτερη τιμή και ευλογία.