Μητρόπολη Σύρου: Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Απέργης

Μετά βαθυτάτης κατ’ άνθρωπον θλίψεως η Μητρόπολη Σύρου αναγγέλλει την προς Κύριο εκδημία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Απέργη, Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου διατελέσαντος.

Ο μεταστάς, γόνος της ιερατικής οικογένειας του αειμνήστου Πρεσβυτέρου Ματθαίου Άπέργη και της ευλαβεστάτης Πρεσβυτέρας Αργυρώς, εγεννήθη εις τον Τριαντάρον της ιεράς νήσου Τήνου, την 15ην Δεκεμβρίου 1933.

Χειροτονήθηκε Διάκονος την 25ην Απριλίου του 1959 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Σύρου υπό του αοιδίμου προκατόχου Φιλαρέτου και από το 1959 έως το 1968 υπηρέτησε ως Ιεροδιάκονος στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε την 23ην Μαρτίου του 1968 στον Πανίερο Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, υπό του μακαριστού προκατόχου Δωροθέου Α΄, από τον οποίο έλαβε και το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου το 1974 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τήνου, στον οποίο από την 1ην Απριλίου 1968 έως και την συνταξιοδότησή του το 2010 ευόρκως διακόνησε, ανακαίνισε, εξωράισε και με πολύτιμα ιερά σκεύη κατεκόσμησε.

Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, θέσιη την οποία μετ’ ευσυνειδησίας και υπηρεσιακής ευθύνης διακόνησε.

Την 28ην Δεκεμβρίου 1958 νυμφεύθηκε την ευσεβεστάτη διδασκάλα Άνναν Καλαμαρά, με την οποία απέκτησε δύο εκλεκτά τέκνα και ικανούς σήμερο Εκπαιδευτικούς, τον Ματθαίο και την Χριστιάνα, οι οικογένεες των οποίων, μετά της Πρεσβυτέρας του, με στοργή τον περιέθαλψαν και ως άγγελοι τον αντιπελάργησα κατά τις εσχάτες ημέρες της ζωής του.

Πτυχιούχος της επταταξίου Εκκλησιαστικής Σχολής Πάτμου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευγενής και φιλόξενος, έντιμος και συνετός οικογενειάρχης, άξιος και ταπεινός διάκονος των Μυστηρίων του Θεού, πιστός τηρητής της τάξεως και των παραδόσεων της Εκκλησίας μας, αγαπούσε και τιμούσε και με υποδειγματική αφοσίωση διακόνησε και στην οικία του Αβραμιαίως φιλοξένησε τόσο τον αείμνηστο Προκάτοχό Δωρόθεο Α’, οσάκις, ως Ιεροκήρυκας και Επίσκοπος επισκεπτόμεθα την ιεράν νήσο, αλλά και πολλούς Αρχιερείς και ιερείς προσκυνητές της Μεγαλόχαρης.

Με την σεμνότητα, την ανιδιοτέλεια, την υψηλήν αίσθηση καθήκοντος, την αγαθήν προς όλους προαίρεσιν, τον ζήλον και το γνήσιον Εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημά του, προσέφερε αξιομίμητο πρότυπο καλού και ευσυνειδήτου Κληρικού.

Τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Απέργη θα εξοδεύσωμε, μετά του ιερού Κλήρου, των οικογενών, των Ενοριτών και των συμπολιτών του, το Σάββατο, 24 Ιουλίου, και ώρα 1ην μεταμεσημβρινή, εκ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πόλεως Τήνου.