Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας στο Λουγανσκ

© Facebook / Євстратій Зоря

Του Κώστα Ονισένκο

Αποδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροφάν (Γιουρτσκούκ).

Ήταν επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία και Μητροπολίτης Λουγάνσκ, το οποίο τα τελευταία χρόνια παραμένει υπό κατάληψη από τους παραστρατιωτικούς και τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης εκοιμήθη χθες 18 Ιουνίου σε ηλικία 59 ετών.

«Η εντύπωση που αποκόμισα μετά την προσωπική επικοινωνία που είχαμε το 2007-2009 και την ώρα των συναντήσεων στις επίσημες δια-θρησκευτικές εκδηλώσεις αργότερα είναι πως παρά τις αντιπαλότητες ο ιεράρχης που εκοιμήθη θα μπορούσε να είναι από εκείνους που θα στέκονταν στο δρόμο της ανάπτυξης της ενιαίας Τοπικής Ουκρανικής Εκκλησίας» σχολίασε σήμερα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος (Ζόρια).

«Αναμφισβήτητα αρκετοί από τους αυτούς που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμένα μπορούν να βρουν αρκετές αφορμές για κριτική (σ.σ. στον Μητροφάν). Ο Μητροπολίτης παρέμεινε στο Πατριαρχείο Μόσχας, ήταν μητροπολίτης στο κατεχόμενο Λαγάνσκ… Την ίδια στιγμή εκείνος ποτέ δεν κατέβηκε στο επίπεδο το να αποκτήσει στενές σχέσεις με τους κατακτητές (σ.σ. τους τρομοκράτες των “λαϊκών δημοκρατιών”), όπως σειρά άλλων ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κριμαία και το Ντονμπάς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευστράτιος.