Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων Κοντογιάννης

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων Κοντογιάννης απεβίωσε χθες το πρωί. Ήταν επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βελγίω για 31 χρόνια και διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του ιερού κλήρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων – κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης – γεννήθηκε το έτος 1935 στην νήσο Χίο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στην περίφημη κατά Χάλκη Θεολογική Σχολή, εκ της οποίας απεφοίτησε το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς υπό του ιδίου Μητροπολίτου. Το Νοέμβριο του 1957 έφθασε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε αρκετές ενορίες. Το 1969, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, στην οποία διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος. Το 1974, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε ομοφώνως βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου Βελγίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος. Η εις επίσκοπον χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών στις 18 Αυγούστου 1974.

Στα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον πρώτον Μητροπολίτην Βελγίου Αιμιλιανόν Ζαχαρόπουλον. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος η Ιερά Μητρόπολη αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως με σημαντικότερο σημείο την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό του Βελγικού Κράτους και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Βρισκόταν ακούραστα στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και ενδιαφερόταν πολύ για την διατήρηση της ενότητάς τους ως ορθοδόξων χριστιανών. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ το 2010, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος αυτής. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά και σε διάφορες οικουμενικές δραστηριότητες των χωρών της Μπενελούξ. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2013 για λόγους υγείας και τον διαδέχθηκε ο εκ των βοηθών αυτού επισκόπων, ο από Σινώπης Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt).

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος θα λάβει χώρα στην γενέτειρά του Χίο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 15.00′.

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί των χωρών της Μπενελούξ θα ενθυμούνται με ευγνωμοσύνη την μεγάλη αυτή μορφή που υπήρξε για τον κάθε έναν από αυτούς.