Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφωνας (Upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:00

Εκοιμήθη πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, Ιεράρχης του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με βαθειά συγκίνηση και συνοχή καρδίας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κυρού Νήφωνος.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης εκοιμήθη σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, στην οικία του στο Πόρτ Σάιδ.

O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συντετριμμένος, ετέλεσε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νήφωνος, παρουσία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Ο κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής γεννήθηκε το 1959 στη Νίκαια Αττικής.

Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1984 από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Τίτο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Μητρόπολη Περιστερίου και το 2005 αποσπάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όπου υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Στις 18 Οκτωβρίου 2009 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος.

Την χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρο, Περιστερίου Χρυσόστομο (Εκκλησία της Ελλάδος), Πηλουσίου Καλλίνικο, Ερμουπόλεως Νικόλαο, Χαρτούμ Εμμανουήλ και τους Επισκόπους Κνωσού Ευγένιο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μαρεώτιδος Γαβριήλ και Νιτρίας Νικόδημο.

Στις 26 Νοεμβρίου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Πηλουσίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Της ακολουθίας θα προστεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από Μητροπολίτες του Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Αμέσως μετά, η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη θα μεταφερθεί στην Ελλάδα όπου και θα ταφεί στη γενέτειρά του, στη Νίκαια της Αττικής.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Πορτ Σαΐντ ορίσθηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Νάρκισσος.