Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας

Εκοιμήθη σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας σε ηλικία 92 ετών.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Κόλπου Αδραμυττηνού, κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας), γεννήθηκε το 1931. Αρχικά φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επί διετία και εν συνεχεία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1955.

Κατόπιν ολοκλήρωσης των μεταπτυχιακών του σπουδών στο εξωτερικό υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Η ενότης της Εκκλησίας εν τη Θ. Ευχαριστία και τω Επισκόπω» και αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Θεολογίας το 1965 με τον βαθμό «άριστα».

Δίδαξε Δογματική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διετέλεσε Καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης καθώς και τακτικός Καθηγητής της Δογματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου ήταν ομότιμος Καθηγητής.

Διετέλεσε επίσης επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, της Γενεύης και του Γρηγοριανού της Ρώμης, ως και επίτιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσκληθείς έδωσε διαλέξεις σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια. Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια διεθνώς, και εκπροσωπεί επί μακράν σειρά ετών το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ως και Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του επισήμου Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών και της παρομοίας Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, προήδρευσε δε της Δ΄ και της Ε΄ Προσυνοδικών Πανορθοδόξων Διασκέψεων εν Chambésy Γενεύης.

Συγγραφεύς πολυαρίθμων επιστημονικών μελετών σε πολλές γλώσσες ετιμήθη με ακαδημαικές διακρίσεις, αναγορευθείς επίτιμος Διδάκτωρ του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων, της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου, του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Σέργιος» των Παρισίων, του Πανεπιστημίου της Cluz-Napoca της Ρουμανίας και των Πανεπιστημίων του Μünster και του Μονάχου της Γερμανίας, εκλεγείς το 1973 μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών των Βρυξελλών.

Το 1986 εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εν ενεργεία Μητροπολίτης της χηρευούσης Ι. Μητροπόλεως Περγάμου, το δε 2014 ανυψώθη σε Γέροντα Μητροπολίτη. Το 1993 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το δε έτος 2002 Πρόεδρος αυτής.

Το 2003 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Φοίνικος για την συμβολή του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Διετέλεσε Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της ιδρύσεώς του (2000) έως του έτους 2014.