Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Μοραβίας Αντώνιος

Στις 11 Μαρτίου 2024, εκοιμήθη ο Επίσκοπος Μοραβίας κ. Αντώνιος, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία και την ώρα της εξοδίου ακολουθίας θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1970, ανήμερα της εορτής του Οσίου Αντωνίου του Κιέβου-Πετσέρσκ. Η πορεία του στην ιεροσύνη ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 1989, όταν χειροτονήθηκε μοναχός από τον Επίσκοπο Ζίτσης κ. Στέφανο στο Μοναστήρι του Κρκα.

Στη συνέχεια, στις 10 Δεκεμβρίου 1989, στο μοναστήρι Ζίτσης, χειροτονήθηκε διάκονος και στις 5 Ιανουαρίου 1991, χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Μετά από εισήγηση του Επισκόπου Ζίτσης κ. Στεφάνου και με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ιερομόναχος Αντώνιος συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας στην Λαύρα της Αγίας Τριάδος του Αγίου Σεργίου το 1992, από όπου αποφοίτησε το 1996. Τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα αναγνωρίστηκαν με την απονομή του επιστημονικού τίτλου του Υποψηφίου Θεολογικών Επιστημών από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Πνευματικής Ακαδημίας της Μόσχας στις 31 Μαΐου 1996.

Επιστρέφοντας στη Σερβία το 1996, υπηρέτησε ως εφημέριος και ταμίας της μονής Στουντένιτσα. Το 2000, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον διόρισε καθηγητή στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Πέτρος Νταμπρομποσάνσκι» στη Φότσα, ενώ άρχισε να διδάσκει και στη Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σαράγεβο. Συνεχίζοντας τις ακαδημαϊκές του αναζητήσεις, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη θεολογία από το Ρωσικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Μόσχα, όπου παρουσίασε τη μεταπτυχιακή του διατριβή με θέμα «Λειτουργικές Παραδόσεις στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία». .

Από το 2003 και μετά, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος αφιερώθηκε στη διδασκαλία στο Ρωσικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» στη Μόσχα, όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τμήματος Λειτουργικής Θεολογίας. Σε αναγνώριση της ακαδημαϊκής του συνεισφοράς, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος διορίστηκε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου της Μόσχας από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου της Μόσχας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το 2018, θέση που κατείχε μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος έλαβε πολλές υψηλές εκκλησιαστικές και κρατικές τιμές κι αποτέλεσε πολυγραφότατος συγγραφέας βιβλίων, μονογραφιών και επιστημονικών άρθρων.

Πηγή και φωτογραφία: Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία