Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αρίστης Βασίλειος

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αρίστης Βασίλειος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Ο μακαριστός Αρίστης Βασίλειος (Τσιοπανάς) είχε γεννηθεί στις 4 Μαΐου του 1939 στο χωριό Μεσάριστα Μεσσολογγίου.

Σπούδασε αρχικά στην Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μετά την αποφοίτησή του, το έτος 1963, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 9 Ιουνίου του ίδιου έτους και κατόπιν απεστάλη στη Γερμανία για ευρύτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης.

Μετά από σπουδές τριών χρόνων στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία, χειροτονήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1966 πρεσβύτερος στη Βιέννη και απεστάλη να υπηρετήσει ως εφημέριος της ορθόδοξης ενορίας της Ρώμης.

Στις 15 Ιανουαρίου 1976 εξελέγη Επίσκοπος και την 1η Φεβρουαρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε στη Γενεύη. Από τότε υπηρέτησε ως Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Υπηρέτησε με ευσυνειδησία από θέσεις ευθύνης, φέροντας εις πέρας πολλές αποστολές που του ανατέθηκαν τόσο από την Ιερά Μητρόπολη όσο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Στουτγάρδης. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, για να ενταφιαστεί κατά την επιθυμία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος έγραψε για τον μακαριστό ιεράρχη:

Με βαθύτατη συγκίνηση σας αναγγέλλω την προς Κύριον εκδημία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρίστης κυρού Βασιλείου, Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Αρχιερατικού Επιτρόπου Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ο Επίσκοπος Βασίλειος Τσιοπανάς του Στεφάνου και της Φανής γεννήθηκε στις 4 Μαίου 1939 στα Μεσάριστα της περιοχής Μεσολογγίου. Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση μαθήτευσε στην Ιερατική Σχολή της Πάτμου και σπούδασε με μεγάλη επιμέλεια τα ιερά γράμματα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε το έτος 1963.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 9 Ιουνίου του ιδίου έτους στο Ναύδριο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χάλκης από τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Σχολάρχη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής. Λόγω της εξαιρετικής του επιδόσεως εστάλη στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1966 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βιέννης από τον Μητροπολίτη Αυστρίας Χρυσόστομο και διορίστηκε Ιερατικώς Προιστάμενος της ορθοδόξου ενορίας της Ρώμης.

Στις 15 Ιανουαρίου 1976 κατόπιν προτάσεως του Μητροπολίτου Γερμανίας Ειρηναίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Τσιοπανά Βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτου Γερμανίας υπό τον τίτλο της παλαιάς Επισκοπής Αρίστης.

Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έλαβε χώρα στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο Chambesy πλησίον της Γενεύης σε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο πολιός Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων.

Έκτοτε υπηρέτησε ευόρκως και θυσιαστικώς την Ιερά μας Μητρόπολη, πραγματοποιώντας ανελλιπώς ποιμαντορικές επισκέψεις σε ενορίες ανά τη Γερμανία, αλλά και φέροντας σε πέρας πλείστες αποστολές που του ανετέθηκαν τόσο από την Ιερά Μητρόπολη όσο και από τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Από του έτους 2007 διετέλεσε Αρχιερατικώς Επίτροπος Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενώ παράλληλα εκπροσωπούσε τακτικά την Ιερά Μητρόπολή μας σε επίσημες εκδηλώσεις του κρατιδίου της Βαυαρίας. Κατά παράκληση του υποφαινομένου ετέλεσε τις χειροτονίες κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Μεταξύ άλλων υπήρξε κατά καιρούς συντάκτης των κηρυγμάτων στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, ομιλητής στο Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς μας, μέλος της Κοινής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και της ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας, μέλος της Αντιπροσωπείας της Μητρός Εκκλησίας κατά τις διμερείς συναντήσεις θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Επίσης, από την ίδρυσή της μέλος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία και Πρόεδρος της Θεολογικής της Επιτροπής.

Ο Θεοφιλέστατος εκοιμήθη σήμερα μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού αδελφού θα λάβει χώρα την Τετάρτη 17 Μαίου (Θεία Λειτουργία, 8.30-11.00 π.μ.∙ Εξόδιος Ακολουθία, 12.00 μ.μ.) στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Στουτγκάρδης. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, για να ενταφιαστεί κατά την επιθυμία του στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

Βασιλείου Αρχιερέως, αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου, αιωνία η μνήμη! Χριστός ανέστη!

Bόννη, 13 Μαίου 2023

Πηγή: vema.com.au