Εκκλησία της Σερβίας για Β. Μακεδονία: Θεμιτός και ρεαλιστικός ο διάλογος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:32

Για το θέμα της εκκλησίας της βόρειας Μακεδονίας συζήτησε και έλαβε αποφάσεις η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την ελπίδα ότι θα επιλυθεί το κανονικό καθεστώς της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας (Αρχιεπισκοπή Αχρίδος).

Προσθέτει ακόμη ότι στον διάλογο για το μελλοντικό και ενδεχομένως τελικό καθεστώς των Επισκόπων στη Βόρεια Μακεδονία, «ο οποίος είναι όχι μόνο δυνατός, αλλά θεμιτός και ρεαλιστικός», το Πατριαρχείο Σερβίας θα έχει οδηγό μόνο εκκλησιολογικές αρχές και κανόνες, «χωρίς να ενδιαφέρεται για «γεωπολιτικά δεδομένα» ή για μονομερείς πρωτοβουλίες», καθώς και ότι δεν υπόκειται στην επιρροή ή πίεση κανενός.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «με ευγνωμοσύνη στον Κύριο και με χαρά, η Σύνοδος χαιρετίζει την αποδοχή του ευρύτερα αναγνωρισμένου κανονικού καθεστώς, που είναι το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας, που χορηγήθηκε το 1959».

Και προσθέτει: «εφόσον με αυτό εξαλείφθηκαν οι λόγοι διακοπής της λειτουργικής και κανονικής κοινωνίας, που προήλθε από τη μονομερή ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας το 1967, καθιερώθηκε μια πλήρης λειτουργική και κανονική κοινωνία».

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας ανέφερε ότι με την εγκαθίδρυση της ενότητας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει η κανονική τάξη σε όλη την επικράτεια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «ο διάλογος για το μελλοντικό και το τελικό καθεστώς των Επισκόπων στη Βόρεια Μακεδονία, είναι όχι μόνο δυνατός, αλλά σκόπιμος και ρεαλιστικός».

Τέλος, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στο εσωτερικό και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος, με τη σύσταση να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο, με την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλες τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες.

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζοντάς την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριου με τον αρχιεπίσκοπο της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Εκκλησίας» Στέφανο στην πόλη Νις όπου συμφωνήθηκε η αποκατάσταση των σχέσεων και η έναρξη του διαλόγου για το οριστικό καθεστώς. Την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής αποκάλυψε ο επίσκοπος Τούζλας Φώτιος στο κυριακάτικο κήρυγμά του στις 8 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Τον Νοέμβριο του 2009, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αυτοαναγορευόμενη διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Οχρίδας.