Εκκλησία της Ουκρανίας: Η Ρωσική Εκκλησία προσπαθεί να ακυρώσει νόμο του ουκρανικού κράτους

Του Κώστα Ονισένκο

Στην προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας και των κέντρων επιρροής της στην Ουκρανία να ακυρώσουν μέσω πιέσεων στο δικαστικό σύστημα, συγκεκριμένη νομοθεσία που υποχρεώνει την εκπροσώπηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία να δηλώνει στα επίσημα έγγραφα την σχέση της με το Πατριαρχείο Μόσχας- αναφέρθηκε σε δήλωσή της η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ειδικότερα, στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρεται:

“Κατά τη διάρκεια της συνεχόμενης ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι προσπάθειες του επιτιθέμενου να χρησιμοποιήσει άμεση ή έμμεση επιρροή σε μεμονωμένους δικαστές για τη λήψη αποφάσεων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία του κράτους της Ουκρανίας. Η κοινωνία και το κράτος πρέπει να αποκρούσουν τέτοιες προσπάθειες και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιερά Σύνοδος ανησυχεί ιδιαίτερα για αναφορές απόπειρων επηρεασμού της θρησκευτικής κατάστασης στην Ουκρανία μέσω δικαστικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προσπάθεια κατάργησης του νόμου 2662, ο οποίος υποχρεώνει τις θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, να δηλώσουν τη σχέση τους με ένα τέτοιο θρησκευτικό κέντρο στην επίσημη ονομασία τους.

Η Μητρόπολη του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία αγνοεί πεισματικά αυτόν τον νόμο. Ούσα πραγματικά μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αναφέρεται στα σχετικά καταστατικά έγγραφα και των δύο δομών, εμπίπτει στις ενδείξεις που αναφέρονται στο νόμο (σ.σ. Νόμο 2662), και ο οποίος προβλέπει ότι η θρησκευτική οργάνωση/ένωση που ονομάζεται “Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία” και οι θρησκευτικές οργανώσεις που εντάσσονται σε αυτήν, καλυπτόμενες από απόφαση δικαστή, να επιδεικνύουν δημοσίως ότι ανήκουν/εντάσσονται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Εδώ και δύο χρόνια δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ουκρανικής νομοθεσίας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, η διοίκηση των θρησκευτικών οργανώσεων, που ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία, να μην μπορεί να κάνει αλλαγές στο Ενιαίο Κρατικό Μητρώο, ή να εγγράψει νέες οργανώσεις.

Ωστόσο, αντί να κάνει το ένα από τα δύο – δηλαδή ή να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη ουκρανική θρησκευτική ένωση, βγαίνοντας από τον ρωσικό έλεγχο, είτε τηρώντας τη νομοθεσία της Ουκρανίας, να δηλώσει το όνομά της σύμφωνα με την πραγματική δικαιοδοσία στην οποία ανήκει – το Πατριαρχείο της Μόσχας στην Ουκρανία ελπίζει να καταργήσει τον Νόμο 2662 μέσω Συνταγματικού Δικαστηρίου.”

Στη δήλωση της Συνόδου γίνεται λόγος για αναφορές συγκεκριμένων φιλο-ρώσων βουλευτών της Ουκρανίας σχετικά με ακύρωση του νόμου 2662 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί, αναφέρει το κείμενο, ότι ορισμένοι βουλευτές της Ουκρανίας δρουν ως πράκτορες επιρροής των ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία και αυτό αφορά και το εκκλησιαστικό ζήτημα.

Η Σύνοδος δηλώνει αποφασισμένη να αντιταχθεί και σε αυτή την “υβριδική επιθετικότητα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας”, ενώ καλεί και όσους αγαπούν την Ουκρανία, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να πράξουν αναλόγως.

Εφιστά την προσοχή του ουκρανικού κράτους και των διεθνών εταίρων όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ απευθύνει αίτημα και προς την ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία να μην βασίζεται στους φιλο-ρώσους πολιτικούς και την επιρροή τους, αλλά να αναγνωρίσουν την αλήθεια να ακολουθήσουν τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να ξεκινήσουν παραγωγικό διάλογο με την Ουκρανική Εκκλησία.