Εκκλησία της Ουκρανίας: Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει πάνω μας ο ζυγός από τον οποίο απελευθερωθήκαμε πριν τρεις δεκαετίες

Του Κώστα Ονισένκο

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δημοσίευσε σήμερα μήνυμα για την απειλή πολέμου που φαίνεται να υπάρχει στην Ουκρανία εξαιτίας της τεράστιας συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη χώρα, στην Κριμαία και στις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές.

Το μήνυμα απευθύνεται εντός και εκτός Ουκρανίας ενώ η δημοσίευση, εκτός από ουκρανικά έγινε και στα ρωσικά.

“Δεν φοβόμαστε! – είναι η απάντησή μας σε μια ακόμα επιθετική διάθεση των ρωσικών αρχών. ‘Θα δώσουμε την ψυχή και το σώμα μας για την ελευθερία μας’ – δεν είναι απλώς λόγια από τον Ύμνο της Ουκρανίας. Είναι πεποίθηση, ένα από τα χαρακτηριστικά του ουκρανικού έθνους (…). Δεν ζητούμε να πάρουμε το ξένο, ο ουκρανικός λαός θέλει να ζει με ειρήνη και σύμπνοια με όλους, πρώτα απ’ όλα με τους ιστορικούς γείτονες. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε για ακόμα μια φορά να πέσει στον λαιμό μας ο ζυγός της αυτοκρατορίας, από τον οποίο ο ουκρανικός λαός απελευθερώθηκε πριν τρεις δεκαετίες”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξ ονόματος της Τοπικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προειδοποιήσαμε τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε τα λόγια: οι εγκληματικές σας προθέσεις είναι γνωστές στον Θεό, δεν θα πετύχετε σε αυτές, όπως έχει ειπωθεί: ‘Boυλευθείτε βoυλή, και θα ματαιωθεί· μιλήστε έναν λόγo, και δεν θα σταθεί· δεδομένου ότι, μαζί μας είναι o Θεός!’ (Ησαίας 8:10). Τα όπλα με τα οποία εσείς παράνομα μας στοχεύετε, το σπαθί που έχετε σηκώσει κατά της Ουκρανίας – θα επιστρέψει ως οργή του Θεού πάνω στα κεφάλια σας! Γιατί έχει λεχθεί: “όλοι όσοι πιάσουν μάχαιρα, με μάχαιρα θα πεθάνουν” (Ματθαίος 26:52).

Για αυτό τον λόγο, όσο ακόμα δεν έχει έρθει για εσάς η τελική τιμωρία για το αθώο αίμα που χύθηκε – σταματήστε, μετανοήστε, διορθώστε το φταίξιμό σας με την διακοπή του πολέμου και την συμφωνία για δίκαιη ειρήνη”.

Η Εκκλησία επίσης απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες και σε άλλα άτομα που συμβάλλουν στην ρωσική επιθετικότητα, λέγοντας ότι όλοι θα κληθούν να πληρώσουν για τις ευθύνες τους. Παράλληλα, απευθυνόμενη στα άτομα εντός της Ουκρανίας που συνεργάζονται με τον επιτιθέμενο, στο μήνυμα της Εκκλησία υπενθυμίζεται η μοίρα του Ιούδα Ισκαριώτη.

“Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας, τις χώρες του ελεύθερου κόσμου, που μαρτυρούν ομόφωνα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την κλιμάκωση της επιθετικότητας. Έτσι όπως ο χρυσός δοκιμάζεται από φωτιά και καθαρίζεται από βρωμιά, έτσι η φιλία, η αφοσίωση στις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας επιβεβαιώνονται από την ετοιμότητα να τις υπερασπιστούν. Η ελευθερία και η ειρήνη για την Ουκρανία είναι η ειρήνη και η ασφάλεια για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη Ρωσία, όταν, αργά ή γρήγορα, συνειδητοποιήσει το πόσο βλαβερός είναι ο επιλεγμένος -αυτή τη στιγμή- αυταρχικός τρόπος αποκατάστασης της αυτοκρατορίας του κακού”, καταλήγει το μήνυμα.