Εκκλησία της Κύπρου: Ακολουθήστε τους κανόνες για την πανδημία – Η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει καμία ασθένεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:05

Η Εκκλησία της Κύπρου τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, των ιατρικών πρωτοκόλλων, ενώ παράλληλα απορρίπτει ομόφωνα τη συνωμοσιολογία γύρω από τα ζητήματα ύπαρξης του ιού αλλά και του εμβολιασμού.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μετά από το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2020, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου με θέμα την πανδημία του κορονοιού.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, εξέθεσε τις απόψεις και τις θέσεις της αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού. Τονίζει, και αφού ενημερώθηκε από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων, υπογραμμίζει ότι η πανδημία δρα και σαν πρόκληση προς τον άνθρωπο, να αναπτύξει τις δυνατότητες του, που του δόθηκαν από τον Θεό. Στην προσπάθεια αυτή, έρχεται βοηθός και ο Θεός. “Κάνει ο άνθρωπος ό,τι περνάει από το χέρι του, και για τα υπόλοιπα έχει την έγνοια ο Θεός”.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της προσπάθειας και της αναπλήρωσης από τον Θεό εκείνων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει, εντάσσεται και το καθήκον όλων για τήρηση όσων το υπεύθυνο Κράτος και οι Υπηρεσίες Υγείας ορίζουν για την προστασία όλων.

“Η Εκκλησία συστήνει τούτο ανεπιφύλακτα. Περιορίζουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας, ακόμα και στο θέμα του εκκλησιασμού, αυτοβούλως, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τους περιορισμούς όσον το δυνατό συντομότερα”, τονίζει η Ιερά Σύνοδος.

Όσον αφορά στη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου υπογραμμίζει ότι η θέση της είναι σταθερή και ξεκάθαρη. “Το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμιάν ασθένεια. Είναι τούτο αποδεδειγμένο από την μακραίωνη ζωή και πράξη της Εκκλησίας. Θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γίνεται και σήμερα, τηρουμένων όλων των διατάξεων των υγειονομικών αρχών για τις μεταξύ αλλήλων αποστάσεις και τις προσωπικές προφυλάξεις”.

Η Ιερά Σύνοδος, χωρίς να παραβλέπει -όπως διευκρινίζει- τις επιφυλάξεις κάποιων ως προς τη σύσταση και τη δράση ορισμένων εμβολίων τα οποία ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, αλλά και χωρίς να ασπάζεται τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα και αφού άκουσε με προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες που κάλεσε προς τούτο, αποφάσισε να συστήσει στους πιστούς να εμβολιασθούν εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήσουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους.

“Δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε κανενός είδους συμφέροντα στις Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους παρά μόνο την έγνοια τους για την υγεία του λαού”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ασφαλώς κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί, διευκρινίζει, συστήνει ωστόσο σε όσους αποφασίσουν να εμβολιασθούν, να μην επιβαρύνουν τη συνείδησή τους με ανεδαφικές και αντεπιστημονικές προλήψεις.

“Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά όσο το δυνατό πιο σύντομα η πανδημία”.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και καταξιωμένους Επιστήμονες, υπενθυμίζει σε όλους το κραταιόν όπλον της προσευχής και καλεί όλους σε μετάνοια, “προκειμένου οι προσευχές μας να εισακουστούν από τον Θεό και να λυτρωθούμε από τη λοιμική νόσο που ενέσκηψε και στην πατρίδα μας.

Τούτο είναι απαραίτητο, ώστε να μπορέσουμε, απερίσπαστοι, να επιδοθούμε στις προσπάθειες απελευθέρωσης της πατρίδας μας και στα άλλα θεάρεστα έργα μας”.