Εκκλησία Σερβίας: Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος υπάγονται πλέον οι Ιεράρχες της “Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας”

της Έφης Ευθυμίου

Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος παραχωρεί το Πατριαρχείο Σερβίας, τους ιερείς που εντασσόταν στην -υπό τη δική του δικαιοδοσία- “Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”, προχωρώντας σε περαιτέρω διευθέτηση των διοικητικών ζητημάτων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

Όπως επισημαίνει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της τελικής επίλυσης του κανονικού καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Για τον σκοπό αυτό, αποφάσισε την χορήγηση κανονικής απαλλαγής στην ιεραρχία της αυτόνομης (δικής της) Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, και την ένταξη της στη Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με επικεφαλής τον κ. Στέφανο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα τέλη Απριλίου είχε συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, προκειμένου να λάβει απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους επισκόπους της Αρχιεπισκοπής που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Τότε, η Σύνοδος είχε αποφασίσει να δώσει στον Μητροπολίτη Ιωάννη και στους Επισκόπους που υπάγονται στην εν λόγω εκκλησιαστική οντότητα, προσωποπαγείς επισκοπές, που αφορούν κυρίως σε μικρές κωμοπόλεις ή και σε χωριά.

Η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αποφάσισε δε να στείλει την πρότασή της στο Πατριαρχείο Σερβίας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Από την πλευρά της η Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας έλαβε την εν λόγω πρόταση, και αποφάσισε να την κάνει αποδεκτή.

Σειρά τώρα έχει η διεξαγωγή της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ώστε να επικυρώσει την υπαγωγή των Επισκόπων και να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να δεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία της Εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, αναθέτοντας στην Εκκλησία της Σερβίας τη ρύθμιση των μεταξύ των διοικητικών θεμάτων, στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με επικεφαλής τον κ. Στέφανο, έχει διεξάγει αρκετές συναντήσεις με ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας, τονίζοντας δε ότι αναμένει τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Τον Ιούνιο του 2022 ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος είχε επιδώσει “τόμο αυτοκεφαλίας” στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, σε μία -όπως είχε γράψει τότε το orthodoxtimes.gr- ανιστόρητη κίνηση εντυπωσιασμού, με την οποία αμφισβητούσε τα αποκλειστικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Έκτοτε ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, επαναλαμβάνουν ότι αναμένουν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.