Εκκλησία Κύπρου: Ήρε τον αφορισμό του π. Ανδρέα Πιτσιλλίδη, δέχεται να τελεί ακολουθίες ο π. Παγκράτιος Μερακλής

Την άρση του αφορισμού του π. Ανδρέα Πιτσιλλίδη αποφάσισε μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Στον π. Ανδρέα είχε επιβληθεί προ οκταετίας η ποινή του αφορισμού. Ο ίδιος ανασκεύασε ενώπιον της Συνόδου προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η ποινή, και η Σύνοδος κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, και μπορεί πλέον να μετέχει των μυστηρίων της..

Επίσης, δέχθηκε το αίτημα του σε αργία Αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, να τελεί -κατόπιν αδείας του επιχώριου Επισκόπου- ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια..

Κάλεσε δε όσους εμφανίζονται στα ΜΜΕ εκφράζοντας γνώμη για οποιοδήποτε εκκλησιαστικό ή θεολογικό ζήτημα “χωρίς να έχουν τις γνώσεις και την πληροφόρηση”, να το καταθέτουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, διαφορετικά θα κληθούν οι ίδιοι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνιση των θέσεών τους.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023, σε έκτακτη συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής:

Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2022 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2023.

Δέχθηκε τον εν αργία τελούντα αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφον επιστολή αυτού διά της οποίας χωρίς να ζητεί άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημά του.

Κάλεσε τον κ. Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον οποίο το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο επέβαλε προ οκταετίας την ποινή του αφορισμού. Ο ίδιος ανεσκεύασε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τις προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η πιο πάνω ποινή.

Ο κ. Α. Πιτσιλλίδης δήλωσε απόλυτη προσήλωση στην πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, και εξέφρασε τη λύπη του γιατί με την αψυχολόγητη, όπως είπε, συμπεριφορά του, έγινε αιτία σκανδαλισμού των πιστών. Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, δυναμένου να μετέχει των μυστηρίων της.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την τάση μερικών όπως εκφέρουν γνώμη από τα ΜΜΕ για οιοδήποτε εκκλησιαστικό η θεολογικό ζήτημα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δέουσα πληροφόρηση και να επιζητούν να ποδηγετούν σε κάθε περίπτωση την Ιερά Σύνοδο.

Καλεί οποιονδήπτε έχει κάτι προς εξέταση να το καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Διαφορετικά, προς αποφυγήν σκανδαλισμού των πιστών, θα κληθούν οι ίδιοι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνηση των θέσεων και απόψεών τους.