Εκκλησία Κρήτης: Στις 28 Δεκεμβρίου αποφασίζει για το τριπρόσωπο

Η 28η Δεκεμβρίου «κλείδωσε» για την εκλογή του τριπρόσωπου μεταξύ των οχτώ Ιεραρχών της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της cretalive.gr την ημέρα εκείνη θα συνεδριάσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ώστε, με μυστική ψηφοφορία, να αναδειχθούν οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι κομβική ημερομηνία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι η 11η Ιανουαρίου αφού τότε ξεκινάει η συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώπιον της οποίας θα τεθούν τα ονόματα των τριών υποψηφίων.

Το θέμα της εκλογής αναμένεται μία από τις ημέρες συνεδρίασης στο Φανάρι, δηλαδή από τις 11 έως και 13 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ομόφωνη απόφαση περί της απαλλαγής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του, κατέληξε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία συνήλθε σε συνεδρία την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου.

Η Σύνοδος έλαβε υπόψη τις ένορκες πιστοποιήσεις τριών ιατρών – Καθηγητών Πανεπιστημίου για τα χρόνια προβλήματα υγείας του Αρχιεπισκόπου.

Στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικύρωσε την απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κατατάσσοντας τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίου στους εφησυχάζοντες ιεράρχες και κηρύσσοντας τον θρόνο αυτού σε χηρεία.

Σε συνεδρίαση της στις 2 Δεκεμβρίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέτρεψε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης να καταρτίσει τριπρόσωπο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Εξέφρασε δε τη στοργή της προς τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, “ο οποίος ανάλωσε τον εαυτό του στις ιερές υποθέσεις της Εκκλησίας και στον χριστώνυμο λαό του Θεού”.