Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά

Έκκληση απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να βρεθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός για να μεταδώσει “ζωντανά” την Θεία Λειτουργία από τη Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου.

Η –γραπτή- άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ήρθε από τις τουρκικές αρχές μόλις χθες, και αφού είχε προηγηθεί το ξέσπασμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την στάση των αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ίδιο απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στις παρακλήσεις προς την Παναγία, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους του Γηροκομείου Βαλουκλή.

Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού τόνισε ότι δόθηκε γραπτώς η άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί ακόμη και την ύστατη στιγμή, “ένα ιδιωτικό κανάλι ή ένας τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει” την τηλεοπτική μετάδοση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά, ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε και πάλι κοντά στους γηροκομούμενους, αλλά και την ικανοποίησή του για την πρόοδο των έργων ανακατασκευής του ιστορικού Ιδρύματος της Ομογενείας, έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο κτήριο του Γηροκομείου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο