Έκκληση Μητροπολίτη Ονουφρίου: Ανοίξτε διαδρόμους να φύγουν οι άμαχοι

news.church.ua

Να επιτραπεί η άμεση απομάκρυνση των αμάχων από οικισμούς στην πρώτη γραμμή του πυρός, ζητά με ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Ονούφριος, της εν Ουκρανία Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Ονούφριος, από την πρώτη στιγμή του πολέμου, πήρε θέση κάνοντας λόγο για στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καλώντας τους πολίτες να μην πανικοβληθούν, να είναι θαρραλέοι και να προσεύχονται για τον στρατό και τους ανθρώπους της Ουκρανίας, ενώ απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ζήτησε να σταματήσει τον πόλεμο.

Το γεγονός μάλιστα ότι υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, καθιστά ακόμη πιο σημαντική την τοποθέτησή του, με την οποία εκθέτει παράλληλα και τον Πατριάρχη Κύριλλο που αρνείται να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς αλλά και τον υπ’ αριθμό 2 της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση μέχρι τώρα για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία.

Με τη σημερινή ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ονούφριος τονίζει πως “σήμερα η χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη δοκιμασία, που προκλήθηκε από την επίθεση που εξαπέλυσαν τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε όλες τις Εκκλησίες και τα μοναστήρια της χώρας, συνεχίζονται οι εντατικές προσευχές για την όσο το δυνατό συντομότερη ειρήνη και παύση της αιματοχυσίας.

Ζητούμε την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου. Ο πόλεμος είναι η χειρότερη αμαρτία στον κόσμο. Μας αναγκάζει να δούμε τον άλλον απέναντι μας όχι ως εικόνα Θεού, αλλά ως εχθρό που πρέπει να σκοτωθεί. Επομένως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους ξεκινούν πολέμους”.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος αναφέρθηκε και στο δράμα των αμάχων, έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε “ανθρωπιστικές υποδομές, όπως σε νοσοκομεία, μαιευτήρια, σχολεία, ορφανοτροφεία” και στους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες.

Είναι χαρακτηριστικό πως προκειμένου να αποτραπούν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και δεινά για τους ανθρώπους, “καλούμε όλους να παράσχουν ρεαλιστικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την άμεση απομάκρυνση των αμάχων από οικισμούς στη γραμμή του πυρός, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια τους”.

Καλεί ακόμη τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της ανθρώπινης συμπόνιας και της χριστιανικής φιλανθρωπίας, “να οργανώσουν την έκδοση των τραυματιών στη χώρα τους, και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου”.

Καταλήγει δε με την ευχή ο Κύριος Ιησούς Χριστός να διαφυλάξει τη χώρα και τον θεοφιλή λαό της “και να μας δώσει την πολυαναμενόμενη ειρήνη”.