Έκκληση για παγκόσμια δικαιοσύνη και αλληλεγγύη αναφορικά με την πρόσβαση στα εμβόλια

Με την έγκριση και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Συντονιστής του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, π. Σταύρος Κοφινάς, συνυπέγραψε την “Έκκληση των χριστιανικών δικτύων Υγείας για παγκόσμια δικαιοσύνη και αλληλεγγύη αναφορικά με την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19”.

Η “Έκκληση” αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις του Φόρουμ του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών, που αποτελείται από περίπου εκατό φορείς Υγείας από όλο τον κόσμο. Με την “Έκκληση” εκφράζεται η ευγνωμοσύνη για την αξιοσημείωτη ταχύτητα ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, που αναμένεται να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο. Επιπλέον, δηλώνεται σε αυτήν η ανησυχία ότι οι φτωχές χώρες, οι φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες και τα άτομα χαμηλού εισοδήματος περιθωριοποιούνται όσον αφορά στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από πρόσκληση του Dr. Μwai Makoka, Υπεύθυνου Διευθυντού του Τμήματος Υγείας και Ίασης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, το “Πατριαρχικό Δίκτυο” συμμετέχει στο Φόρουμ του ΠΣΕ. Μάλιστα, ο Dr. Μokoka χαιρέτισε την 6η συνεδρία της “Συνδιάσκεψης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Πανδημία”, που είχε ως θέμα: “Ποιμαίνοντας συνεργαζόμενοι με τους Επιστήμονες και τους Επαγγελματίες Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών περιέλαβε την “Ευχή εις λοιμικήν νόσον (του νεωστί ενσκήψαντος κορωνοϊού)” του Πατριαρχικού Δικτύου στο βιβλίο “Voices of Lament, Hope, and Courage” (“Φωνές θλίψεως, ελπίδας και τόλμης”), στο οποίο περιλαμβάνονται προσευχές που αναφέρονται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το κείμενο – “έκκληση” που συνυπογράφει το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας:

– “Επικροτούμε τον μηχανισμό COVAX, έναν από τους πυλώνες του Επιταχυντή Πρόσβασης στα Εργαλεία Καταπολέμησης της νόσου COVID-19 (Access to COVID-19Tools Accelerator [ACT Accelerator]), που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο το 2021. Στόχος του μηχανισμού είναι η εγγύηση της παροχής δόσεων εμβολίων για το 20%τουλάχιστον του πληθυσμού κάθε χώρας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας, να σωθούν πολλές ζωές και να επανέλθει η ομαλότητα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο COVAX αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια παγκόσμια πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή 189 χωρών”.

Η παροχή εμβολίων για όλους πρέπει να αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου για τη λήξη της πανδημίας. Εκτιμάται ότι το κόστος μη εμβολιασμού για την παγκόσμια οικονομία θα ανερχόταν στα 9,2 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που ισοδυναμεί με το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι πιο καταστροφικές για τις φτωχέςχώρες που δεν έχουν οικονομικά αποθέματα για να μετριάσουν μια περαιτέρω διολίσθηση στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια, για αρκετά χρόνια. Ακόμα και σε πλούσιες χώρες, τα φτωχά νοικοκυριά πλήττονται και θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος οι νέες μεταλλάξεις να κατακλύσουν τον πλανήτη σε περίπτωση που οι εστίες μετάδοσης του κορωνοιού παραμείνουν ανεξέλεγκτες.Κατά συνέπεια, ακόμα και αν μεμονωμένες χώρες καταφέρουν να εξαλείψουν τις εξάρσεις του κορωνοιού, οι ανάγκες για εμπορικές συναλλαγές και ταξίδια θα ενέχουν έναν σταθερό παγκόσμιο κίνδυνο μέχρι την καθολική καταστολή του ιού. Τυχόν παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας θα επιφέρει συνέχιση της μείωσης των ωφελειών σε άλλα προγράμματα υγείας, όπως είναι τα προγράμματα για την περίθαλψη της μητέρας και του παιδιού, καθώς και για τον έλεγχο μη μεταδοτικών νόσων”.

– “Ως χριστιανικά δίκτυα και συνεργάτες υγείας απευθύνουμε έκκληση για παγκόσμια δικαιοσύνη και αλληλεγγύη αναφορικά με την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της νόσου COVID – 19. Συγκεκριμένα:

1. Προτρέπουμε όλους τους ηγέτες των κρατών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που θα είναι προσβάσιμο, διαθέσιμο και διανεμόμενο δίκαια, να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι θα εμβολιαστούν πρώτα, όπως προτείνεται από τον ΠΟΥ, και να διανείμουν τις πλεονάζουσες δόσεις στον COVAX, έτσι ώστε όλες οι υπόλοιπες χώρες να είναι σε θέση να ενεργήσουν κατά τον ίδιο τρόπο.

2. Καλούμε τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων και τη μείωση των τιμών. Για τον σκοπό αυτόν, οι εταιρείες με δυνατότητα παραγωγής εμβολίων ή ακόμη και των συστατικών των εμβολίων πρέπει να συμμετέχουν μέσω των μηχανισμών του ΠΟΥ για τη διασφάλιση των ποσοτήτων που απαιτούνται παγκοσμίως για τον τερματισμό της πανδημίας.

3. Προτρέπουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να επισπεύσουν την ανάπτυξη των κατάλληλων απαλλαγών στο πλαίσιο της Συμφωνίας TRIPS μέσω της Κοινοπραξίας Πρόσβασης στην Τεχνολογία για την καταπολέμηση της νόσου COVID -19, που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον ΠΟΥ με σκοπό την αύξηση της παραγωγής εμβολίων από πολλούς κατασκευαστές”.