Έκκληση Αρχιεπισκόπου στον Πατριάρχη Μόσχας να παρέμβει για να σταματήσει ο πόλεμος

Επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο απέστειλε από τις 4 Μαρτίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τον πόλεμο που διεξάγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Με την επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνει έκκληση στον Πατριάρχη Μόσχας να παρέμβει για να σταματήσει ο πόλεμος. “Και να είστε βέβαιος, ότι η παρέμβασή σας θα είναι καταλυτική”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου

Μα­κα­ρι­ω­τατε και Α­γι­ω­τατε Πα­τρι­άρχα Μο­σχας και πα­σης Ρω­σίας, εν Χρι­στω τω Θεώ λίαν α­γα­πητέ και πε­ρι­πο­θητε αδελφέ και συλ­λει­τουργέ της η­μων Με­τρι­ο­τη­τος, κυ­ριε Κυ­ριλλε, την Υ­με­τε­ραν Μα­κα­ρι­ο­τητα εν Κυ­ρίω κα­τα­σπα­ζο­με­νοι, υ­πε­ρη­δι­στα προ­σα­γο­ρεύ­ο­μεν.

Μετά πολ­λης α­νη­συ­χίας και βα­ρυ­αλ­γού­σης καρ­δίας πα­ρα­κο­λου­θού­μεν τας τρα­γι­κας ε­ξε­λι­ξεις του πο­λε­μου, ο­στις δι­ε­ξα­γε­ται κατ’ αυ­τας τας η­με­ρας εις την χω­ραν της Ου­κρα­νίας. Αι συνε­χείς ε­πι­θε­σεις και τα αλ­λε­παλ­ληλα κυ­ματα βομ­βαρ­δι­σμων, απο­φα­σει και εν­τολή της Ρω­σι­κης η­γε­σίας, κα­θι­στώσι την ου­κρα­νι­κην γην, η­μέρα τη η­μέρα, «το­πον βα­σα­νου», α­φα­του θλι­ψεως εκ των ε­πι­συμ­βαν­των θα­να­των και ε­ρει­πίων. Δυ­στυ­χως, ουχί μο­νον ο λαός δι­ω­κε­ται, αλλά και ζω­τι­και υ­πο­δο­μαί, ιστο­ρικά κτη­ρια, μνη­μεία πο­λι­τι­σμού, α­κόμη και Ι­ε­ροί Ναοί, ως ο Ορ­θο­δο­ξος Καθε­δρι­κος Ι­ε­ρος Ναός του Χαρ­κο­βου, κα­τα­στρε­φον­ται.

Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λα­δος αι­σθα­νε­ται εν­το­νον το χρέος να υ­ψώση φω­νην δι­α­μαρ­τυ­ρίας υ­περ παν­των των, ως μη ω­φειλε, θυ­μα­των του πο­λε­μου και υ­περ παν­των των δι­ω­κο­με­νων. Θρη­νεί δι’ ο­σους ε­θα­να­τω­θη­σαν, αλλά και δι’ ο­σους ει­σέτι δο­κι­μα­ζον­ται και δι­ω­κον­ται εκ της κα­κο­τη­τος, της μι­σαλ­λο­δο­ξίας και της βαρ­βα­ρο­τη­τος, αι­τι­νες προ­ερ­χον­ται, δυ­στυ­χως, ουχί εξ αλ­λο­πι­στων, αλλ’ εξ ο­μο­δο­ξων Χρι­στι­α­νων.
Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λα­δος, συν­δε­δε­μένη διά μα­κρο­χρο­νίων και α­κα­τα­λυ­των δε­σμων εν Χρι­στω α­γα­πης και φι­λίας μετά της εν Ρω­σία α­δελ­φης Ορ­θο­δο­ξου Εκ­κλη­σίας, α­πευ­θυ­νει θερ­μο­τα­την εκ­κλη­σιν προς την Υ­με­τε­ραν Μα­κα­ρι­ο­τητα και συμ­πα­σαν την Αγι­ω­τα­την Εκ­κλη­σίαν της Ρω­σίας ίνα, επ’ α­φορμή και της ε­πι­κει­με­νης ε­ναρ­ξεως της Α­γίας και Με­γα­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στης, αν­τι­σταθή εις τα πο­λε­μικά σχε­δια των κο­σμι­κων η­γε­των και ε­στε βε­βαιος ότι η πα­ρεμ­βα­σις της Υ­με­τε­ρας Μα­κα­ρι­ο­τη­τος προς τον ανω­τέρω σκο­πον θα α­ποβή κα­τα­λυ­τική.

Η εκ­κλη­σι­α­στική αύτη πα­ρεμ­βα­σις και η εμ­πρα­κτος μαρ­τυ­ρία της α­γα­πης, της ει­ρη­νης και της κα­ταλ­λα­γης, πα­ρε­χει ελ­πίδα διά την κα­τα­παυ­σιν του πο­λε­μου και την α­πο­συρ­σιν των ρω­σι­κων στρα­τευ­μα­των εκ της Ου­κρα­νίας.

Ε­πι­προ­σθε­τως, η εν λόγω πα­ρεμ­βα­σις εκ με­ρους της Υ­με­τε­ρας Μα­κα­ρι­ο­τη­τος θα συμ­βάλη κα­θο­ρι­στι­κως και εις την πε­ραι­τέρω αυ­ξη­σιν της δυ­να­μι­κης των Ορ­θο­δο­ξων Εκ­κλη­σιών εν τω συγ­χρόνω κο­σμω, καθ’ ότι ο πο­λε­μος με­ταξύ ο­μο­δο­ξων Ε­θνων απο­μειοί την φε­ρεγ­γυ­ο­τητα η­μων ως Χρι­στι­α­νων, οι­τι­νες, και­τοι ε­χο­μεν πρω­ταρ­χι­κον κα­θη­κον να κη­ρυσ­σω­μεν την ει­ρη­νην, εν του­τοις δεν την ε­φαρ­μο­ζο­μεν εν τη πρα­ξει, προ­ξε­νούν­τες ποι­κι­λας αρ­νη­τι­κας συ­νε­πείας α­να­φο­ρι­κως προς το κυ­ρος και την εν γε­νει πα­ρου­σίαν της Ορ­θο­δο­ξου Εκ­κλη­σίας, δι­α­χρι­στι­α­νι­κως και παγ­κο­σμίως.

Μα­κα­ρι­ω­τατε,
Ε­χον­τες υπ’ ο­ψιν την βα­ρυ­τητα του Κυ­ρι­α­κού λο­γου «ου πας ο λε­γων μοι Κυ­ριε Κυ­ριε, ει­σε­λεύ­σε­ται εις την βα­σι­λείαν των ου­ρα­νων, αλλ’ ο ποιων το θε­λημα του πα­τρος μου του εν ου­ρα­νοίς» (Ματθ. 7, 21), κα­τα­κλεί­ο­μεν την πα­ρού­σαν, α­πευ­θυ­νον­τες δι­α­πυ­ρον πα­ρα­κλη­σιν προς Υ­μας, διά την στα­θε­ραν συ­στοί­χι­σιν Υ­μων τε και η­μων προς τας εν­το­λας του Κυ­ρίου η­μων Ι­η­σου Χρι­στού δι’ α­γα­πην, φι­λα­δελ­φίαν και εμ­πρα­κτον ε­φαρ­μο­γην της Απο­στο­λι­κης ε­πι­ση­μαν­σεως: «υ­μείς δε ε­στε σώμα Χρι­στού και μέλη εκ με­ρους» (Α´ Κορ. 12, 27).

Ει­ναι α­δη­ρι­τος η α­νάγκη κατ’ αυ­τας τας κρι­σι­μους ω­ρας να ε­πι­βε­βαι­ω­σω­μεν την αυ­το­συ­νει­δη­σίαν ταύ­την της Ορ­θο­δο­ξου Εκ­κλη­σίας ως του ε­νος και α­δι­αι­ρε­του Σω­μα­τος του Χρι­στού, συμ­βαλ­λον­τες εν τω συν­δε­σμω της α­γα­πης εις την ε­πι­κρα­τη­σιν της ει­ρη­νης, η­τις ε­στιν Αυ­τος ο Χρι­στος.

Τοι­ου­το­τρο­πως η Ορ­θο­δο­ξος Εκ­κλη­σία θα α­να­δει­χθη ως ο γνη­σι­ω­τε­ρος και ι­σχυ­ρο­τε­ρος ει­ρη­νο­ποιος πα­ρα­γων με­ταξύ των δύο λαών, του Ρω­σι­κού και του Ου­κρα­νι­κού, οι­τι­νες με­τε­χουσι κοι­νων πα­ρα­δο­σεων αι­ω­νων, κυ­ρίως δ’ ο­μως της Ορ­θο­δο­ξου Πι­στεως της Μιάς, Α­γίας, Κα­θο­λι­κης και Α­πο­στο­λι­κης Εκ­κλη­σίας.
Επί δε του­τοις, και αυ­θις κα­τα­σπα­ζο­με­νοι την Υ­με­τε­ραν πε­φι­λη­με­νην Μα­κα­ρι­ο­τητα φι­λη­ματι α­γίω, δι­α­τε­λού­μεν
Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός
+ο Αθηνών Ιερώνυμος, Πρόεδρος