Εκεχειρία… μόνο για τα Χριστούγεννα ζητεί ο Πατριάρχης Μόσχας

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός αλλά μόνο για ένα 24ωρο, ζητεί από τις Ρωσία και Ουκρανία ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρεται ότι ο κ. Κύριλλος απευθύνει έκκληση σε “όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός και για την καθιέρωση μιας Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας, για το 24ωρο των Χριστουγέννων, 7 Ιανουαρίου” (σ.σ. ημέρα όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο λόγος είναι “οι Ορθόδοξοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων και ανήμερα της Γεννήσεως του Χριστού”.

Ερωτήματα προκαλεί η έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας για μερική μόνο (μιας ημέρας) κατάπαυση του πυρός αντί του να σταματήσει συνολικά ο πόλεμος.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η αναφορά στην εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας ως μια “εσωτερική σύγκρουση”, αποφεύγοντας για άλλη μία φορά να κατονομάσει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία έναντι της γειτονικής Ουκρανίας.

Έφη Ευθυμίου