Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί

 

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας.

Το εν λόγω ΦΕΚ Β’ 1308 /3.4.2021 η με αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 20651/2.4.2021 ΚΥΑ προβλέπει τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00».

Όσον αφορά τους Ιερούς Ναούς ισχύουν 2 επίπεδα, «αυξημένου κινδύνου» και «πολύ αυξημένου κινδύνου».

Με εννιά πιστούς στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» και χωρίς πιστούς σε αυτές που βρίσκονται σε αυτό του «πολύ αυξημένου κινδύνου θα τελεσθούν οι Θείες Λειτουργίες τις επόμενες ημέρες.

Εξαίρεση αποτελούν οι καθεδρικοί ναοί στις έδρες των Δήμων, όπου ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο έχουν ενταχθεί βάση περιοχής την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και την Παρασκευή κατά την Ακολουθία της Δ΄ στάσης των Χαιρετισμών, θα λειτουργήσουν με ανώτερο αριθμό πιστών τα 20 άτομα, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά.

Επίσης υποχρεωτικό είναι να ληφθούν κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μασκών, και τήρηση αποστάσεων.

Παράλληλα με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης θα διεξάγονται τεστ κορονοϊού στους ιερείς και στους ψάλτες.