Εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρού Χριστοδούλου

Tην κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρού Χριστοδούλου, την 11: 00 προμεσημβρινή ώρα της 14ης Δεκεμβρίου 2021 ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως καταγόταν από τις Καμάρες Ηρακλείου Κρήτης, φοίτησε στην Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων, ενετάχθη σε νεαρή ηλικία στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα, σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ και Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε δε σε διάφορες διακονίες του Πατριαρχείου, διετέλεσε καθηγητής της Ιερατικής Σχολής αυτού, κυρίως δε μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Γέρων Δραγουμάνος, προασπιζόμενος τα δικαιώματα του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα Πανάγια Προσκυνήματα.

Κατά τα τελευταία έτη, νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο του Ισραήλ, στο Ίδρυμα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων στην Αθήνα και στο Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου και απεβίωσε σήμερα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στη 1.00 μ.μ. , στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής τη κανονική αδεία του οικείου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου εις Ελλάδα Αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ, εκπροσωπούντων τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγιοταφιτική Αδελφότητα ευχαρίστησε όλους, όσους τίμησαν την μνήμη του, ιδίως δε την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στη 13.00′ μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής τη κανονική αδεία του οικείου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου εις Ελλάδα Αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ, εκπροσωπούντων τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και ιερουργούντων και τιμώντων την μνήμην αυτού, του Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και του Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου εξ ονόματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Παρατίθεται ο επικήδειος τον οποίο εξεφώνησε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος:

“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Άγιε Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριε,

Ευλαβείς Πρεσβύτεροι,

Σεβαστή Καθηγουμένη Γερόντισσα Τιμοθέη,

Φιλόχριστον πλήρωμα της Εκκλησίας,

Η προς Κύριον εκδημία του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού ημών, συλλειτουργού ημών γενομένου, Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Χριστοδούλου, Γέροντος Δραγουμάνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μας συνεκέντρωσε εις σεμνήν σύναξιν, διά να τον προπέμψωμεν εις την πορείαν του προς ουρανόν εις τας αιωνίους μονάς.

Έκθαμβοι ιστάμεθα προ του σκηνώματος αυτού και διαλογιζόμεθα, πως το μυστήριον τούτο του θανάτου «γέγονε περί ημάς», πως ημείς οι άνθρωποι ωμοιώθημεν τω θανάτω και τη φθορά. Λυπούμεθα λύπην ουχί προς θάνατον, ως «οι μη έχοντες ελπίδα», αλλά λύπην, την οποίαν ελυπήθη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δακρύζων προ του τάφου του τετραημέρου φίλου Αυτού Λαζάρου. Η λύπη αύτη παραμυθείται υπό της πίστεώς μας εις τον Ενανθρωπήσαντα, Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριον. «Ει ο Χριστός ανέστη και ημείς αναστησόμεθα εν τη εσχάτη ημέρα». Ο τάφος απλώς δέχεται το σώμά μας, διαλυόμενον εις τα εξ ων συνετέθη, η δε ψυχή μεταβαίνει προς Κύριον άχρι της κοινής αναστάσεως.

Επ’ ελπίδι αναστάσεως και ζωής αιωνίου προπέμποντες τον εν Χριστώ αδελφόν μας, εκ σεβασμού προς την μνήμην του, αναφέρομεν ότι ούτος εγεννήθη εις την πλησιόχωρον κώμην των Καμαρών, έμεινε προ της γεννήσεώς του ορφανός από πατέρα, τον οποίον εφόνευσαν οι Γερμανοί κατακτηταί και ανετράφη από την μητέρα του μακαριστήν Χρυσή προσκυνήτριαν, υπό της οποίας και καθωδηγήθη προς τον Πανάγιον Τάφον και το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Μετά την φοίτησίν του εις την Πατριαρχικήν Σχολήν Ιεροσολύμων ενετάχθη εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα και εχειροτονήθη διάκονος και ιερεύς. Εσπούδασε κλασσικήν Φιλολογίαν εις το Ισραηλινόν Πανεπιστήμιον του Τελ Αβίβ και Θεολογίαν εις το Πανεπιστήμιον των Αθηνών, υπηρέτησε εις διαφόρους διακονίας του Πατριαρχείου, ως ηγούμενος εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Χαραλάμπους, ηγούμενος Ρέμλης, βοηθούμενος εις αυτάς τας διακονίας πάντοτε από την μακαριστήν μητέρα του Χρυσήν προκυνήτριαν και από την θείαν του μοναχήν Αγνήν της Μεγάλης Παναγίας.

Εχειροτονήθη Αρχιερεύς και έλαβε τον βαθμόν του Μητροπολίτου και επί πλείστα έτη υπηρέτησεν ως Δραγουμάνος του Πατριαρχείου, υπερασπίζων με ανδρείαν τα απαράγραπτα δικαιώματα του γένους μας εις τα Πανάγια Προσκυνήματα. Ετέλει την θείαν Λειτουργίαν εις αυτά, εις τον Πανάγιον Τάφον και τον Φρικτόν Γολγοθάν και παρηκολούθει τας ακολουθίας εις τον Μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά καρτερίας και υπομονής υπέμεινε την ασθένειαν των μυών, η οποία τον καθήλωσεν επί έτη εις την κλίνην του εις τα Ιεροσόλυμα και εις τον Γηροκομείον της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ένθα και άφησε την τελευταίαν του πνοήν.

Τα αναφερόμενα έργα του και την αγόγγυστον υπομονήν της ασθενείας του παρακαλούμεν τον Κύριον, όπως λογίση αυτώ και συγχωρήση αυτώ ει τι ήμαρτεν ως άνθρωπος εκουσίως ή ακουσίως και κατατάξη αυτόν μετά των αγίων και δικαίων εις την Βασιλείαν Του.

Η Αγιοταφιτική Αδελφότης, την οποίαν εκπροσωπώ κατ’ ανάθεσιν της Α.Θ.Μακαριότητος του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων. κ.κ. Θεοφίλου Γ΄, εκφράζει τας ευχαριστίας της προς το εν Αθήναις Γηροκομείον του Αγίου Ελεήμονος, εις το οποίον ενοσηλεύθη με την φροντίδα του π. Εμμανουήλ, εις την Αρχιεπισκοπήν Κρήτης και κυρίως εις τον ανεψιόν του Αγιοταφίτην Αρχιμανδρίτην Στέφανον, Έξαρχον του Παναγίου Τάφου εις Ρωσσίαν, ο οποίος του συμπαρεστάθη με αφοσίωσιν εις όλα τα στάδια της ασθενείας του, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Γορτύνης και Αρκαδίας και τον Ποιμενάρχην αυτής Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Μακάριον, εις την Γερόντισσαν Τιμοθέην, ηγουμένην της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής και εις όλους όσοι τιμούν με την παρουσίαν των την μνήμην του εις την νεκρώσιμον αυτήν ακολουθίαν.

Είη αιωνία η μνήμη του”.

Επικήδειον εξεφώνησαν επίσης ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόριος Νικολιδάκης εξ ονόματος της Δημαρχίας Φαιστού και όλης της περιοχής Μεσαράς και ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Καργάκης εξ ονόματος των μαθητών του εκλιπόντος εις την Πατριαρχικήν Σχολήν της Αγίας Σιών, τιμώντων και ευχαριστούντων.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και η Αγιοταφιτική Αδελφότης ευχαριστούν όλους, όσοι ετίμησαν την μνήμην αυτού, ιδίως δε την Αρχιεπισκοπήν Κρήτης και την Ιεράν Μητρόπολιν Γορτύνης και Αρκαδίας και την Ιεράν Μονήν Παναγίας Καλυβιανής, εις το Κοιμητήριον της οποίας και ενεταφιάσθη ο μεταστάς εις ουρανούς εν Χριστώ αδελφός ημών.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων