Εκδήλωση μνήμης για τον Αυστραλό ευεργέτη του προσφυγικού Ελληνισμού στο Ballarat της Βικτώριας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η Επιτροπή Μνημείου George Devine Treloar και το Δημαρχείο του Ballarat Βικτώριας τίμησαν και φέτος τον Αυστραλό ευεργέτη του προσφυγικού Ελληνισμού, τον άνθρωπο που, με την άοκνη προσπάθειά του, στήριξε και προστάτευσε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, της Πολιτειακής Κυβέρνησης της Βικτώριας, του Δημαρχείου του Ballarat, η πρώην δήμαρχος του Ballarat, εκπρόσωποι της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, του RSL Ballarat, της Ελληνική Κοινότητας Μελβούρνης, της Ελληνικής Κοινότητας Ballarat, της Ελληνικής Κοινότητας Moreland, του Συλλόγου Καλαμάτας «23η Μαρτίου», της Παντριφυλλιακής Ένωσης, της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία» και των δωρητών.

Σύντομους χαιρετισμούς για την ιστορία και δημιουργία του μνημείου του George Devine Treloar που δεσπόζει στην πόλη Ballarat, απηύθυναν, κατά σειρά, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κ. Παρθένα Τσομπανοπούλου, η Αντιδήμαρχος κ. Amy Johnson, η πρώην Δήμαρχος του Ballarat κ. Samantha Mc Inthos, ο ιστορικός κ. Jim Claven και η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κ. Λίτσα Αθανασιάδου.

Το περικαλλές μνημείο του ευεργέτη George Devine Treloar και της μικρής Λεμόνας, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, αποτελεί την πλέον εμβληματικού χαρακτήρα πολιτισμική παρέμβαση σε ζητήματα Εθνικής μνήμης του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής στον τόπο της γέννησης του Αυστραλού Συνταγματάρχη. Ο περίτεχνος μπρούντζος στηρίζεται σε πανέμορφη βάση που αναγράφονται επάνω οι δημιουργοί αυτού του εγχειρήματος. Στο σύνολό του, το μνημείο φτάνει στα τρία μέτρα από το έδαφος και πλαισιώνεται από έναν μικρό όμορφο κήπο γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια.

Για την ημέρα της εκδήλωσης, στο μνημείο παραστάθηκαν χορευτές και χορεύτριες της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν ο ήχος της ποντιακής λύρας, με τον Στέφανο Λεβογιάννη, που είναι η ψυχή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, όπως και του νταουλιού του Δημήτρη Τσομπανόπουλου, που είναι ο χτύπος της καρδιάς του.

Για ακόμα μία φορά οι χορευτές της Ποντιακής Εστίας απέδωσαν πιστά παραδοσιακά τον χορό Σέρα, ταξιδεύοντας νοερά τους παρευρισκόμενους στην αλησμόνητη πατρίδα.