Εκδήλωση μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας

Την Κυριακή, 19 Ιουνίου, στις 8μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπότσαρη, η προγραμματισμένη από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εκδήλωση μνήμης, για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία είχε θέμα: «Τραγούδια της χαράς και του πόνου από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας».

Τα τραγούδια πλαισιώθηκαν από κείμενα συγγραφέων (πέντε Ελλήνων και ενός Αμερικανού), με τα οποία παρουσιάσθηκε ενδεικτικά η ζωή των Ρωμιών της Μικράς Ασίας πριν από την Καταστροφή, στον καιρό της καταστροφής και του ξεριζωμού από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και κατά την εγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο. Τα κείμενα επιλέχθηκαν από τον βίο του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, που έγραψε ο όσιος Παϊσιος, από τα έργα «Αιολική γη» και «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, το έργο «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και από το διήγημα του Χέμινγουέι «Στην προκυμαία της Σμύρνης». Επίσης απαγγέλθηκαν δύο ποιήματα, ένα του Κωστή Παλαμά και ένα του Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Τα τραγούδια απέδωσαν μέλη της χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως με μονωδούς την Αργυρή Χριστοδουλοπούλου, τον Σπύρο Ράμο, την Αγγελική Αναστασοπούλου και τον Σπύρο Ντούνη. Τα τραγούδια δίδαξε, διηύθυνε την χορωδία και την ορχήστρα και έπαιξε κανονάκι ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού της Ναυπάκτου κ. Παντελής Αναστασόπουλος. Την ορχήστρα συμπλήρωναν ο Γιώργος Αγγελόπουλος με το λαούτο και ο Κωνσταντίνος Αγγελής με το τουμπερλέκι.

Τα κείμενα επέλεξε και διάβασε η φιλόλογος κ. Μαρία Κουτούση.

Προλογίζοντας την Εκδήλωση ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Θωμάς Βαμβίνης, ευχαρίστησε τον κ. Γιάννη Μπανίκα, πρόεδρο του ιδρύματος «Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη», ο οποίος ευχαρίστως παραχώρησε τον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπότσαρη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στέλνοντας πολλά μηνύματα. Στην αρχή εξέφρασε την δυσκολία που αισθάνεται να μιλά σε τέτοιες επετείους μνήμης, οι οποίες δεν έχουν, όπως άλλες επέτειοι, μαζί με τα δεινά και το στοιχείο της νίκης. Είναι επέτειος μιας καταστροφής. Επεσήμανε στην συνέχεια, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να θυμόμαστε αλήθειες που συνήθως ξεχνάμε. Ξεχνάμε τις δικές μας ευθύνες, των στρατιωτικών, των πολιτικών και του λαού, που σε κρίσιμες στιγμές έπαιρναν λάθος αποφάσεις, δεν ομονοούσαν και είχαμε διχασμούς. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξένοι, οι σύμμαχοι, πάντα έβλεπαν και βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα. Ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει κάποιο περιεχόμενο σε αυτήν την επέτειο είναι να δούμε τα πράγματα μέσα στην προοπτική του έθνους, διότι Ρωμιοί αυτή την στιγμή υπάρχουν σε ανατολή και δύση. Πρέπει να έλθει στην επιφάνεια το πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Τέλος ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον κ. Παντελή Αναστασόπουλου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.