Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του “ΟΧΙ” στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννου Μελβούρνης

Με ποικίλες δραστηριότητες που είχαν ως σημείο αναφοράς το “ΟΧΙ” και την ηρωική αντίσταση που πρόβαλαν οι πρόγονοί μας στις δυνάμεις του Άξονα, εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννου, στο Πρέστον της Μελβούρνης.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες χειροτεχνίας, εργασίες και προβολές βίντεο με ιστορικά γεγονότα, ενώ ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη το μεσημέρι, διέκοψαν τα μαθήματα για να ακούσουν με σεβασμό τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο, ενθυμούμενοι το παράδειγμα θάρρους που έδειξαν οι Έλληνες σε όλο κόσμο μετά από το “ΟΧΙ” του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι.

Σήμερα, Παρασκευή, οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε στο Κολλέγιο, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος Βασιλόπουλος, και, μέσω του διαδικτύου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους μαθητές, τη διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο π. Ευμένιο, ο οποίος μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Ακολούθως, η διευθύντρια του Κολλεγίου, κ. Anna Urban, απευθυνόμενη στους μαθητές που παρακολουθούσαν από τις τάξεις τους, μέσω ζωντανής μετάδοσης, περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία “το ελληνικό έθνος έδειξε στον κόσμο πώς να υπερασπιστεί το σωστό”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές άκουσαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας, ενώ οι εκπρόσωποί τους απήγγειλαν ποιήματα στα ελληνικά, εκφώνησαν ομιλίες για το Έπος του ’40, έκαναν μια παρουσίαση για την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η μαθήτρια Σοφία Φράγκου τραγούδησε το εμβληματικό τραγούδι “Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά” της Σοφίας Βέμπο.