Εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Βεροίας

Το Σάββατο 23 Μαρτίου το απόγευμα στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας έλαβε χώρα η εκδήλωση «Αγώνες για την Ελλάδα και τη Μακεδονία μας» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με την ευκαιρία της εθνικοθρησκευτικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Στην εόρτια εκδήλωση, που άνοιξε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Αθανασίου Νίκου, παρουσιάστηκε το νέο πόνημα του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με τίτλο: «Αγώνες για τη Μακεδονία μας», το οποίο προλογίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Αλέξανδρος Τρομπούκης, Υποστράτηγος ε.α, μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Αντιγονιδών και ο Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας, οι οποίοι παρουσίασαν το νέο βιβλίο του μας κ. Παντελεήμονος, ενώ σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου έκανε ο κ. Βασίλειος Δερμεντζόγλου, Δρ. Θεολογίας, που επιμελήθηκε τη νέα έκδοση.

Στο εν λόγω βιβλίο περιέχονται κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος του κ. Παντελεήμονος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και την ελληνικότητα της, λόγοι που εκφωνήθηκαν σε εθνικές εκδηλώσεις και ιστορικές επετείους καθώς και ποιμαντορικές εγκύκλιοι για τις επετείους των ελευθερίων των πόλεων της επαρχίας μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κ. Ζωής Βεζυροπούλου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από το Ρουμλούκι και στη συνέχεια τη σκηνή κατέκλυσε η παιδική σχολική χορωδία Βεροίας που απαρτιζόταν από μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βεροίας, οι οποίοι ερμήνευσαν εθνικά τραγούδια υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού – μαέστρου κ. Ελένης Αναγνώστου.

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων καθώς και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην εθνικοθρησκευτική εορτή και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Η μεγαλωσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».

Αυτούς τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε από­ψε, κλείνοντας την εόρ­τια εκ­δη­λωση της Ιεράς μας Μητροπό­λεως για τη μεθαυριανή διπλή εορ­τη, της εορτής του Ευαγγελισμού της Υπε­ρα­γίας Θεοτόκου και της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που ταυτίζεται με την έναρξη της Ελ­ληνικής Επαναστάσεως του 1821, αλλά και της παρουσιάσεως του νέου βιβλίου με τίτλο «Αγώνες για τη Μακεδονία μας».

Γιατί πράγματι αυτό απέδειξαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας που ξεση­κω­θηκαν για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να αποκτήσουν την ελευθερία που είχαν στερηθεί για 400 περίπου χρόνια.

Απέδειξαν τη δύναμη της ψυχής και της πίστεώς τους, γιατί αυτό είναι που αναδεικνύει ένα έθνος μεγάλο, όσο μικρό και αν είναι σε πληθυσμό, και όσο μικρό τόπο και αν κατοικεί.

Αυτή όμως τη δύναμη της ψυχής τους, οι πατέρες μας που επανα­στα­­τη­σαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», την αντλούσαν από την πίστη τους στον Θεό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γε­νους μας, την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως αδιαμφισβήτητα προκύπτει από το γεγονός ότι επέλεξαν την ημέρα ακριβώς της εορτής του Ευαγγελισμού, για να σηκώσουν τα λάβαρα της Επαναστάσεως.

Δεν είναι τυχαία σύμπτωση αυτή. Είναι συνειδητή επιλογή των προ­γόνων μας, που γνώριζαν πολύ καλά ότι στην πίστη τους όφει­λαν τη διατήρηση της εθνικής τους ταυ­τότητος και του πόθου τους για να ελευθερωθούν. Η έννοια άλλω­στε της ανθρώπινης ελευθερίας αντλεί άμεσα από το γεγονός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεο­τόκου.

Το μήνυμα του αρχαγγέλου Γα­βριήλ δεν ευαγγελίζεται μόνο στην Πάναγνη Κόρη της Ναζαρέτ την επιλογή της ως Μητέρας του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά ευαγ­γε­λίζεται και σε ολόκληρο τον κόσμο την απελευθέρωσή του από την κατα­δυναστεία του διαβόλου.

Ευαγ­γελίζεται προς όλους τους ανθρώπους ότι η ενανθρώπηση του Χριστού είναι η αρχή της αλη­θινής ελευθερίας τους, γιατί «ου το Πνεύμα Κυρίου εκεί ελευθερία», γιατί το κήρυγμα του Ευαγγελίου είναι αυτό που δίνει στον κάθε άνθρωπο, χωρίς καμία διάκριση, τη δυνατότητα να είναι ελεύθερος.

Και μόνο ένας άνθρωπος ελεύθε­ρος μπορεί να διεκδικήσει την ελευ­θερία του και να αγωνισθεί γι᾽ αυτήν, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή του, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί μας το 1821. Αλλά και μόνο ένας άνθρωπος που πιστεύει στο θαύμα της αγάπης του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου, το οποίο άρχισε να υλοποιείται κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, μπορεί να αντλεί θάρρος και αισιοδοξία ότι, με τη δύναμη του Θεού και με τη βοήθεια της Παναγίας Παρθένου, μπορεί να επιτύχει στον δίκαιο αγώνα του. Διότι η Υπεραγία Θεο­τόκος δεν κράτησε τη χάρη και την τιμή που έλαβε από τον Θεό μόνο για τον εαυτό της, αλλά την προσ­φέρει και σε όλους τους ανθρώ­πους που πιστεύουν στον Υιό της, που την ευλαβούνται και την τιμούν.

Με τη δική της χάρη και με τη δική της βοήθεια αγωνίσθηκαν πάντοτε οι πατέρες μας, που δεν έπαυσαν ποτέ, μετά από κάθε τους νίκη, να αναγράφουν τα νικητήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γε­νους μας.

Τη δική της χάρη και βοήθεια επικαλέσθηκαν, όταν αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημα τον αγώνα τους εναντίον του αλλοθρήσκου κατακτητού την ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της. Διότι η εορτή αυτή είχε και έχει για τον κάθε πιστό και πολύ περισσότερο για τον κάθε Έλληνα μία ξεχω­ρι­στη σημασία και είναι αλληλέν­δε­τη με την έννοια και την πίστη στην ελευθερία.

Και το διαπιστώνουμε αυτό και στους αγώνες των πατέρων μας, με τους οποίους συνέχισαν τον αγώνα που άρχισε το 1821. Γιατί συνέχεια της Επαναστάσεως του 1821 ήταν ο Μακεδονικός αγώνας και όλοι οι αγώνες για τη Μακεδονία μας, καθώς γινόταν για τον ίδιο ιερό σκοπό, την απελευθέρωση της Μα­κεδονίας μας και την προάσπιση της ελληνικότητος και των δικαί­ων της, όπως τόνισαν και δύο πα­τέρες, οι οποίοι είχαν την καλωσύ­νη να παρουσιάσουν το βιβλίο της ελαχιστότητός μου με τίτλο «Αγώ­νες για τη Μακεδονία μας», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Θα ήθελα κλείνοντας αυτή την ωραία εόρτια εκδήλωση να ευχα­ρι­στήσω από καρδίας όλους τους συντελεστές της: τον υποστράτηγο εν αποστρατεία κ. Αλέξανδρο Τρο­μ­πούκη, ο οποίος μας ανέπτυξε τα ιστορικά στοιχεία της Ελληνικής Επαναστάσεως, φωτίζοντας σημαντικές πτυχές της. Τους Αρχιερα­τικούς Επιτρόπους, αρχιμανδρίτη π. Παύλο Σταματά και αρχιμαν­δρίτη π. Σωσίπατρο Πιτούλα, για την παρουσίαση του περιεχομένου του τόμου «Αγώνες για τη Μακε­δο­νία μας», αλλά και τον καθη­γητή και διδάκτορα Θεολογίας κ. Βασίλειο Δερμεντζόγλου για την παρουσίαση στοιχείων σχετικών με την έκδοση.

Ευχαριστώ θερμότατα τη μεγάλη παιδική σχολική χορωδία Βεροίας, με τους 170 μαθητές, που μας τρα­γούδησαν τόσο όμορφα και τόσο ενθουσιαστικά αλλά και συγκι­νη­τικά, «εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον», όπως λέγει η Γραφή, υπό τη διεύ­θυνση της διακεκριμένης μουσικού και χοράρχου κ. Ελένης Αναγνώ­στου, και τα μέλη του Λυκείου Ελ­ληνίδων Βεροίας που μας μετέφε­ραν στην εποχή της Επαναστάσεως του 1821, χορεύοντας παραδοσια­κούς χορούς από το Ρουμλούκι.

Αξίζουν, πιστεύω, όλοι το πιο θερμό μας χειροκρότημα.

Ευχαριστώ θερμότατα τους Σεβα­σμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς, τον Δήμαρχό μας, τον βου­λευτή, τον Στρατηγό, τον Διευ­θυντή της Αστυνομίας, τον Διοι­κητή της Πυροσεβστικής, και όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ήλθατε να τιμή­σετε τη μεγάλη θρησκευτική και εθνική εορτή του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου, εδώ στον Χώρο Τεχνών που ευγενικά μας παραχώρησε ο Δήμος Βεροίας, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.