Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Βέροιας παρουσία του Μητροπολίτη Παντελεήμωνος

Το απόγευμα της Δευτέρας, 16ης Οκτωβρίου, στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας έλαβε χώρα η κεντρική εκδήλωση για την 111η επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό, παρουσία του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, του Δημάρχου Βεροίας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους Βεροιέων.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ του Δήμου Βεροίας παρουσιάστηκαν βεροιώτικα παραδοσιακά τραγούδια και προβλήθηκαν συνεντεύξεις Βεροιωτών με βιωματικές ιστορίες από ονομαστικές γιορτές, γλέντια, μουσικές παρέες και παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ακούστηκαν αποσπάσματα από συνέντευξη στην Ελληνική Ραδιοφωνία του Βεροιώτη ιεροψάλτου και μουσικοδιδασκάλου Κωνσταντίνου Βαφείδη, στον οποίο οφείλεται η διάσωση των βεροιώτικων τραγουδιών.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εόρτιο εκδήλωση για τα Ελευθέρια της πόλεώς μας, της Βέροιας, με τη μακρά ιστορική και πολιτιστική παράδοση, η οποία μας κάνει να καυχώμεθα, γιατί ζούμε σ᾽ αυτή την πόλη και συνεχίζουμε την ιστορία και την παράδοσή της.

Ιστορία και παράδοση συνδέο­νται άμεσα με τη μνήμη, την ατο­μική και τη συλλογική. Συνδέονται με τις μνήμες που φέρνει ο κα­θε­νας μέσα του και θα μας τις θυ­μήσει με τις φωτογραφίες και με τις μουσικές της πόλης μας στο πέρασμα των χρόνων η σημερινή εκδήλωση.

Και αν οι φωτογραφίες διασώ­ζουν τις μνήμες του κόσμου που μας περιβάλλει και μας υπενθυ­μίζουν τα γεγονότα και τα πρόσω­πα του παρελθόντος, η μουσική, θα έλεγα, ότι διασώζει τις μνήμες των αισθημάτων και των συναισθημά­των των ανθρώπων, τη μνήμη της ζωής τους και τη μεταφέρει μέχρι τις ημέρες μας.

Και κάτι ακόμη οι μουσικές δημιουργούν μέσα μας εικόνες, για όλες εκείνες τις εποχές και τα πρόσωπα, από τα οποία δεν έχουμε φωτογραφίες, και έτσι τα κρατούν και εκείνα ζωντανά στη μνήμη μας και στην ψυχή μας.

Μπορεί ίσως κάποιοι να θεωρούν τις μνήμες, τις παραδόσεις και τις μουσικές της ιστορίας μας άσκοπη αναδρομή στο παρελθόν, που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μπρο­στα σε μια νέα εποχή, διαφο­ρετική. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε, καθώς σήμερα τιμούμε τα Ελευθέρια της πόλεώς μας, ότι, αν η Βέροια και η πατρίδα μας ελευθερώθηκε μετά από 500 χρο­νια σκλαβιάς, αυτό το οφείλει και στο γεγονός ότι οι πρόγονοί μας δεν ξέχασαν την ιστορία τους. Διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη της και μέσα από τα τραγούδια, μέχρι να φθάσει η στιγμή να τραγου­δήσουν και για την ελευθερία τους.

Συγχαίρω, λοιπόν, από καρδίας και ευχαριστώ τον Δήμο Βεροίας και την ΚΕΠΑ Βεροίας για την πρω­τοβουλία της να τιμήσει τα Ελευ­θέρια της πόλεώς μας, της Βεροίας, με δύο εκδηλώσεις, με τα εγκαίνια της Εκθέσεως φωτογραφίας από τη Συλλογή Στεργίου Ζυγουλιάνα, και με τη μουσική εκδήλωση με βεροιώτικα τραγούδια. Και ακόμη συγχαίρω όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδηλώσεως και ιδιαιτέρως τους μουσικούς, τη χο­ρωδία και τη χορευτική ομάδα που συμμετέχουν.