Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Βέροια

Την Τετάρτη 13 Απριλίου το βράδυ στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο: «…δε θα σε βγάλω από το νου…» αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βεροίας, ενώ τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στην αρχή απηύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε η εκδήλωση να μας μεταφέρει νοερώς στις Αλησμόνητες Πατρίδες, από όπου και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βεροίας κ. Ιωάννης Γεωργουδάκης και εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας ο κ. Δημήτρης Τελλίδης.

Οι μαθητές του μουσικού σχολείου με τη συνοδεία χορευτών του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας ερμήνευσαν γνωστά και άγνωστα τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, υπό τη διεύθυνση του καθηγητού του Μουσικού Σχολείου και Πρωτοψάλτου του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Οσίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας κ. Ιορδάνη Κουτσιμανή.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του Ιουνίου του 2022 στο πλαίσιο των ΚΗ΄ Παυλείων.

Ο Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Ο Ελληνισμός τιμά φέτος τη θλι­βερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής και του ξεριζωμού των πατέρων μας από τις πατρο­γονικές του εστίες στη Μικρά Ασία. Ιδιαιτέρως όμως την τιμούμε εμείς εδώ στη Βέροια και στην Ημαθία, καθώς πολλοί από τους συμπο­λίτες μας έλκουν την καταγωγή τους από την ποτισμένη με το αίμα των αγίων αλλά και των Ελλήνων γη της Μικράς Ασίας, και οι γονείς τους και οι παππούδες τους ήλθαν από εκεί πρόσφυγες, διωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν τίποτε μαζί τους και αγωνίσθηκαν για να σταθούν και πάλι όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μάλιστα υπάρχουν και κοινότητες που τα ονόματά τους παραπέμπουν στη Μικρασιατική καταγωγή των κατοίκων τους, που με την παρου­σία τους, με τον πολιτισμό που μετέφεραν, με τα ήθη και τα έθιμά τους, με το ανοικτό πνεύμα τους πλούτισαν την τοπική παράδοση της Μακεδονίας, που μόλις είχε απε­λευθερωθεί, και συνέβαλαν σημα­ντικά στην ανόρθωσή της.

Γι’ αυτό και είναι χρέος μας να τιμούμε αυτό το τραγικό γεγονός για το Έθνος μας και να μην ξε­χνού­με ποτέ τη γη των πατέρων και των μητέρων μας, τη γη της Μικράς Ασίας, όπου ο Ελληνισμός είχε αδιάλειπτη παρουσία για 2.500 σχεδόν χρόνια.

Κι όχι μόνο είχε παρουσία, αλλά και άκμασε και άνθισε σε κάθε εποχή, όπως μαρτυρούν τα μνη­μεία της Αρχαιότητος, αλλά και οι βυζαντινές και νεότερες εκκλη­σίες και τα μοναστήρια και ακόμη τα αρχοντικά, που κατόρθωσαν να σταθούν όρθια και να διατηρηθούν παρά τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσαν οι κατά καιρούς πόλε­μοι.

Και επειδή χαμένο είναι αυτό που ξεχνούμε και ό,τι δεν ξεχνούμε και κρατούμε στην καρδιά και στον νου μας ζει και είναι δικό μας, η αποψινή συναυλία έρχεται για να μας μεταφέρει με τη μουσική στις αλησμόνητες πατρίδες, στη ζωή των πατέρων μας και στον πολι­τι­σμό τους που φέρουμε μέσα μας και δεν θα χαθεί ποτέ.

Συγχαίρω, λοιπόν, τον Σύλλογο Μικρασιατών Βεροίας, ο οποίος σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ του Δήμου Βεροίας και το Μουσικό Σχολείο της Βεροίας, τιμά με την αποψινή εκδήλωση μνήμης τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Συγχαίρω από καρδίας ιδιαιτέρως τους καθηγητές και τους υπευ­θύνους του Μουσικού Σχολείου που μεταδίδουν τη μουσική παρά­δοση του Μικρασιατικού Ελληνι­σμού, και με αυτή και την ψυχή και τις μνήμες των πατέρων μας στις νεότερες γενιές μας, στα παιδιά του σχολείου, που διδάσκονται και αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, σε μια εποχή μάλιστα που η ξένη μουσική κατακλύζει τον κό­σμο γύρω μας.

Σας συγχαίρω πατρικά και σας ευ­χα­ριστώ θερμά.