Εκδήλωση απονομής βραβείων σε αριστούχους μαθητές και φοιτητές από τη Μητρόπολη Βεροίας

Το απόγευμα της Τετάρτης, 27ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής χρηματικών βραβείων και επαίνων σε αριστούχους φοιτητές, σε μαθητές που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και σε αριστούχους μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου.

Πριν από την εκδήλωση τελέσθηκε Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συμμετέχοντος του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας για την πρόσκληση και απευθυνόμενος στους νέους τους συνεχάρη για τις επιτυχίες τους και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία με επιτυχία και πολλές ευλογίες.

Την ευθύνη για την οργάνωση και παρουσίαση της εκδηλώσεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος. Στην προσφώνησή του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε έτη από την πρώτη βράβευση φοιτητών και μαθητών που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1998, εμπνευστής της οποίας ήταν ο τότε δραστήριος Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Νεκτάριος Λασκαρίδης. Ακόμη ευχαρίστησε τον εκπαιδευτικό κ. Θεοχάρη Χατζημιχαήλ για τη στήριξη και τη συμπαράστασή του όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκλησή του και λάμπρυνε με την παρουσία του την εκδήλωση, και ευχήθηκε πατρικά σε όλους τους φοιτητές και μαθητές που βραβεύτηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων:

Η Ιερά μας Μητρόπολη και η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλε­ξαν­δρείας σας υποδέχεται και σας καλωσορίζει απόψε υπό τη σκέπη της Παναγίας μας στην καθιερω­μένη από πολλά χρόνια, από 25 χρόνια, εκδήλωσή της για τη βράβευση των μαθητών και των μαθητριών της Δευτερο­βάθμιας Εκπαιδεύσεως που αρί­στευ­σαν και διακρίθηκαν στις σπου­δες τους, αλλά και στους απο­φοίτους των Λυκείων, οι οποίοι επέτυχαν να εισαχθούν στα Ανώ­τατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας και να διακριθούν σε αυτά.

Η επιτυχία στις σπουδές σας και η διάκριση σε αυτές είναι κάτι που μας χαροποιεί όλους εμάς που σας παρακολουθούμε, όλους εμάς που γνωρίζουμε τις αγωνίες σας και τον κόπο σας για να επιτύχετε ένα καλό ή πολύ περισσότερο ένα άρι­στο αποτέλεσμα, όλους εμάς που προσευχόμεθα για την πρόοδό σας. Γι᾽ αυτό και αξίζετε την επι­βρα­βευση.

Την αξίζετε όμως και για έναν ακό­μη λόγο, γιατί η επιβράβευση για το πρόοδο και την επιτυχία λειτουργεί πάντοτε ως ενίσχυση και ως παρότρυνση για να συνε­χι­σουμε την προσπάθεια.

Ίσως κάποιοι από σας αισθάνο­νται λίγο κουρασμένοι από την πίεση της μελέτης, ίσως κάποιοι σκέφτονται ότι δεν κατόρθωσαν κάτι πολύ σπουδαίο, και ίσως κα­ποιοι άλλοι σκέφτονται ότι αρκεί η μέχρι τώρα προσπάθεια, επιτύχαμε έναν στόχο σημαντικό, δεν γίνεται να διαβάζουμε και να προσπα­θού­με σε όλη μας τη ζωή.

Είναι κατανοητές και θεμιτές οι σκέψεις αυτές, αν περνούν από το μυαλό σας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι η προσπάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,τι κάνουμε στη ζωή μας. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια και χω­ρις κόπο. Αλλά και τίποτε δεν μας δίδει τόση χαρά στη ζωή μας από την προσπάθεια που στέφεται από την επιτυχία, από τον κόπο που μας επιτρέπει στη συνέχεια να απο­λαύσουμε τους καρπούς του.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξε­χνούμε ότι οτιδήποτε κάνουμε και για οτιδήποτε προσπαθούμε, το κα­νουμε αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό μας. Δεν το κάνουμε ούτε για τους γονείς μας ούτε για τους φίλους και τους οικείους μας, ούτε για κανέναν άλλο. Το κάνου­με για εμάς τους ίδιους. Όλοι όσοι μας αγαπούν χαίρονται για την πρόοδο και την επιτυχία μας· χαί­ρονται, γιατί μας βλέπουν να προοδεύουμε και να εξελισσόμεθα ως προσωπικότητες.

Αντίθετα, η αδιαφορία και η αδρά­νεια όχι μόνο δεν μας βοηθούν και δεν μας ξεκουράζουν, αλλά μας βλα­πτουν. Μας δημιουργούν ανα­σφα­λειες, ανησυχίες, απογοήτευ­ση. Αισθανόμεθα ότι δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, δεν έχουμε κάτι να δημιουργήσουμε, γι᾽ αυτό και αργά ή γρήγορα απογοητευόμεθα και αντιδρούμε, αλλά δεν ξέρουμε τι μας φταίει.

Ζούμε σε μία εποχή απαιτητική και ταχύτατα εξελισσόμενη. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε εμείς αδρα­νείς και να μην αγωνιζόμαστε για την πρόοδό μας. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο, γιατί χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση, αλλά η ηλικία σας είναι κατάλ­λη­λη για να καλλιεργήσετε τα δύο αυτά στοιχεία, που είναι απαραίτη­τα για τη ζωή σας και την πορεία σας σε αυτή.

Ζούμε όμως ακόμη σε μία εποχή που συνομίληκοί σας αδιαφορούν για τη μόρφωση και την παιδεία, χλευάζουν όσους προσπαθούν να προοδεύσουν, όσους μελετούν, όσους εργάζονται, αλλά και όσους προσπαθούν να είναι συνεπείς και σωστοί στη ζωή τους και στη συμπε­ρι­φορά τους. Υποθέτω ότι, δυστυχώς, θα έχετε συναντήσει και τέτοιους ανθρώπους ή και συμμα­θητές σας. Και μπορεί ίσως να προ­βληματισθήκατε ή και να βρεθήκα­τε σε αμηχανία. Είναι όμως σημα­ντι­κο, είναι πολύ σπουδαίο, να μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρα­συρ­θεί από αυτές τις απόψεις, που είναι άκρως επικίνδυνες.

Κρατηθείτε αντίθετα στο ρεύμα της εποχής και μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η προσπάθεια είναι αυτή που θα ισχυροποιήσει την προσωπικό­τητά σας, για να μπορέσετε να αντι­μετωπίσετε οτιδήποτε έλθει στη ζωή σας και οτιδήποτε χρεια­στεί, χωρίς να άγεσθε και να φε­ρε­σθε από κανέναν, αρκεί να προσπα­θείτε και να ζητάτε τη δύναμη και την ενίσχυση του Θεού και της Παναγίας μητέρας μας.

Σας συγχαίρω, λοιπόν, πατρικά και από καρδίας για την επιτυχία σας και σας βεβαιώ ότι η Εκκλησία θα επικαλείται πάντοτε την ευλο­γία και τη χάρη του Θεού για τις προσπάθειές σας.

Απόψε έχουμε τη μεγάλη χαρά και ευλογία να έχουμε κοντά μας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πα­τρων κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, ανταποκρινόμενος στην παράκλη­ση μου, χοροστάτησε προηγουμέ­νως στον Εσπερινό και είναι εδώ, και στην αποψινή εόρτιο εκδήλω­ση, για να σας δώσει και εκείνος τις ευχές του και την ευλογία του.

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Πατρών συνδέεται ιδιαιτέρως με τους μα­θη­­τες και τους φοιτητές, καθώς υπήρξε και ο ίδιος για αρκετά χρο­νια εκπαιδευτικός τόσο στην Πρω­το­βάθμια όσο και στην Τριτο­βα­θμια εκπαίδευση. Γι᾽ αυτό και απο­τε­λεί όντως αγαθή συγκυρία το γε­γονός ότι βρίσκεται σήμερα κοντά μας.

Σας καλωσορίζουμε, Σεβασμιώτα­τε, στην Αλεξάνδρεια και στην Ιερά μας Μητρόπολη και σας ευχα­ριστούμε από καρδίας για την πα­ρουσία σας.

Επιτρέψτε όμως να σας παρακα­λέσω να απευθύνετε και λίγα λο­για από την αγαπώσα καρδία σας στα παιδιά που βραβεύουμε απόψε.